Inzicht en beweging in fabrieken | Dapp
settings-icon meer inzicht meer inzicht en beweging in je fabriek? +31(0)345 50 52 56

Different Approach

Dapp staat voor different approach, en dat vertelt precies waar wij voor staan: een datagedreven logistiek ingenieursbureau, gespecialiseerd in industrial engineering en projectmanagement. Onze projecten voeren wij dan ook zowel voor als namens onze opdrachtgevers uit.

Facility

Processing

Products

Packaging
Productie Systeem
Transport Systeem
Opslag Systeem
DATA & Visualisatie
Handling & Storage
Facility Layout

visie op de toekomst van fabrieken

De fabriek van de toekomst moet beschikbare data zo optimaal mogelijk benutten. Hiernaast moet deze data zó geanalyseerd en gevisualiseerd worden dat er een integraal in- én overzicht van de fabrieksprestaties ontstaat.

Op basis van deze informatie kunnen de juiste operationele en strategische beslissingen genomen worden met betrekking tot zowel het heden als de toekomst van de fabriek.

Meer details

SUCCESVOL PROJECTMANAGEMENT

Succesvol een project afronden, makkelijker gezegd dan gedaan.

Bij Dapp houden we van een uitdaging, dus pakken we jouw opdracht graag met beide handen aan.

Hieronder zie je een overzicht van enkele klanten waar wij succesvol een project hebben weten te realiseren.

0
gerealiseerde projecten in zuivel
0
gerealiseerde projecten in AGF & food ingredients
0
gerealiseerde projecten in food & beverage
0
gerealiseerde projecten in non-food & logistics
Remia
Odin
Ynsect
Vepo Cheese
Niacet
Bouter
Heineken
Starbucks
Royal A-ware Food Group
Royal FrieslandCampina
RFC Zijerveld
Kaaspack
Kiremko
Royal Lactalis Leerdammer
Rotate device Draai uw apparaat voor de meest optimale ervaring.
Facility Layout Solution
Dapp
Facility Layout Solution
Fa­ci­li­ty Lay­out So­lu­ti­on (FLS) is een tool ge­cre­ëerd door Dapp. Deze tool op­ti­ma­li­... meer details
Automatisering & mechanisering
Dapp
Automatisering & mechanisering
Innovatie is een belangrijk deel van de bedrijfsvoering. Om een sterke positie ten opzichte van de c... meer details
Projectmanagement
Dapp
Projectmanagement
Het ma­na­gen van tech­ni­sche en lo­gis­tie­ke pro­jec­ten is niet iets wat je zo­maar even doet. D... meer details
Inrichting warehouse
Dapp
Inrichting warehouse
Het in­rich­ten van een wa­re­hou­se klinkt sim­pel. Je zorgt er­voor dat je vol­doen­de stel­lin­ge... meer details
Visualisatie
Dapp
Visualisatie
Het ge­zeg­de "een plaat­je zegt meer dan 1000 woor­den" zal vast niet on­be­kend in de oren kl... meer details
Onze innovatie  in jouw bedrijf?
Onze innovatie in jouw bedrijf?
NEEM CONTACT OP

Een moment geduld alstublieft...

“Dapp heeft ons geholpen bij het uitwerken van een masterplan voor onze fabrieken. Door de enorme groei die wij jaar op jaar doormaken kwamen we in de knel te zitten met onze beschikbare capaciteit en oppervlakte. Dapp heeft ons met data-analyses en simulatie nieuwe inzichten weten te bieden. Ook hebben wij samen met Dapp het terrein opnieuw in kunnen delen tijdens brainstormsessies. Na het uitwerken van deze verschillende opties en het naast elkaar zetten van de daarbij behorende voor- en nadelen hebben wij een weloverwogen, toekomstgerichte keuze kunnen maken."

- Cees van Driel, Manager Logistiek bij Remia CV

“Aangezien er bij Niacet veel projecten lopen en afgerond worden om de efficiëntie en output van het equipment te verhogen, is het essentieel om de Piping & Instrumentation Diagrams op orde te hebben. Dit geldt zowel voor as-built tekeningen die niet tijdig bijgewerkt zijn als het opstellen van sloop en project P&ID’s voor lopende projecten. Deze tekeningen zijn een absolute must om stappen te maken, zo besteden we geen tijd aan het uitzoeken hoe iets zit maar aan hoe we iets kunnen verbeteren. Dapp verzorgt zelfstandig en op locatie zowel het nalopen in het veld als het intekenen van de P&ID’s en beheert voor ons de standaard als ‘key-user’.”

- Stijn Ophof, Senior Process Engineer bij Niacet BV - A Kerry Company


“Dapp heeft Bouter geholpen met het aanbrengen van structuur in het bestaande tekeningenpakket. In samenspraak met ons heeft Dapp ook onze matig gedocumenteerde rijpingslocaties in kaart gebracht middels een 3D scan die gebruikt is om zowel 2- als 3D tekeningen te kunnen vervaardigen. Deze tekeningen helpen ons om onder andere projecten gestructureerder uit te voeren. Naast voorgenoemde werkzaamheden helpt Dapp ons nog steeds met het up-to-date brengen van bestaand tekenwerk en kunnen we bij hen terecht voor het uitwerken van projecttekeningen.”

- Peter Spiegelenberg, Plant Manager Bouter Group

“Dapp heeft ons geholpen met het realiseren van ons nieuwe DC in Bleiswijk. Om tot deze realisatie heeft Dapp vanuit het netwerk ook een team van specialisten aan kunnen leveren. Hierdoor konden wij relatief zorgeloos naar het moment van oplevering toewerken. Daarnaast is het pand zeer duurzaam en schaalbaar, waardoor wij óók met oog op de toekomst vrij van zorgen zijn.”

- Otto Miltenburg, Mede-eigenaar Konings-Zuivel

In 5 stappen van ontwerp tot en met realisatie

van jouw technisch en/of logistiek investeringsproject door middel van een integrale projectaanpak

1
Initiatie
“Idee”
2
Definitie
“Wat”
3
Ontwerp
“Hoe”
4
Realisatie
“Maken”
5
Sluiten
“Onderhouden”
Dapp
5 steps background

Facility Layout Solution

Facility Layout Solution (FLS) is een door Dapp ontwikkelde tool om de optimale lay-out voor jouw fabriek te genereren. Dit doen we op basis van data in plaats van het welbekende onderbuikgevoel.

Geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen betreffende de lay-out van je fabriek? Laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

  • Voorkom knelpunten in de layout
  • Bespaar op handelingskosten
  • Ontvang de meest efficiënte layout
  • inzicht IN PRODUCTIECAPACITEIT
  • KENNIS OVER HET AANPASSEN VAN JE LAYOUT
  • ONTVANG WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING

Dapp nieuws

Realisatie Nieuwbouw Gekoeld Warehouse Koningszuivel

Re­a­li­sa­tie Nieuw­bouw Ge­koeld Wa­re­hou­se Ko­nings­zui­vel


Konings-Zuivel heeft DAPP geselecteerd om het nieuwbouw project te begeleiden. Konings-Zuivel importeert zuivelproducten uit verschillende Europese landen en vermarkt deze bij verschillende partijen in én buiten Nederland. Zo wordt er, naast andere activiteiten, zuivel en andere koelverse producten aan de grote Nederlandse supermarkten geleverd. Vastgoedontwikkelaar WDP kreeg de opdracht een compleet nieuw DC van ca 10.000m2 te bouwen op een nieuw te ontwikkelen locatie in Bleiswijk ter hoogte  van de kruising van de HSL en de A12. Het gebouw diende een gekoelde opslag te krijgen en een grote expeditieruimte. Het gebouw zou moeten worden opgeleverd volgens hoogwaardige duurzaamheids- en energie-eisen (BREEAM Very Good). Het DC kreeg een hoogte van ca. 12 meter (gelijk aan 5 palletlagen). DAPP heeft  de gehele realisatie (engineering, logistieke infra en bouw + techniek) met een specialistisch projectteam geleid. Naast de projectmanager van DAPP bestond het team uit specialisten uit het bestand van DAPP op het vlak van kwaliteit & certificering, logistiek, bouw, klimaattechniek & energie en elektra & instrumentatie. Konings-Zuivel heeft het gehele bouw- en oplevertraject uit handen gegeven en heeft haar bijdragen kunnen beperken tot het op gezette tijden afstemmen van eisen en wensen ten aanzien van planning en kwaliteit. In feite praten we hier over een ‘turn-key’ oplossing. Konings-Zuivel is verhuist naar een compleet werkend nieuw DC. Het DAPP-projectteam heeft de opdrachtgever compleet kunnen ontzorgen. Voor een opdrachtgever erg prettig als je terug kunt vallen op expertise waar je zelf nooit mee van doen hebt (gehad). Qua BREEAM voldoet het gebouw inderdaad aan de geldende duurzaamheidseisen. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat Konings-Zuivel met een BREAAM-NL certificaat een aanzienlijk fiscaal voordeel kan behalen over de gedane investering. Het gebouw is zodanig ontworpen dat het schaalbaar is. Mocht Konings-Zuivel de komende jaren zodanig groeien dat de huidige faciliteit te klein wordt dan kan vrij eenvoudig één van de zijwanden verwijderd worden om een grotere opslagruimte te creëren.

11 November 2022
Wist u dat... 8 feitjes in relatie tot engineering

Wist u dat... 8 feitjes in re­la­tie tot en­gi­nee­ring

Voor het goed laten functioneren van de te ontwerpen machines, maakt een klant meestal gebruik van hulpmiddelen of hulpproducten. Denk hierbij aan smeermiddelen, oliën, reinigingsmiddelen of ontsmettingsmiddelen. De fabrikant dient een machine zo te ontwerpen dat deze vloeistoffen niet in contact kunnen komen met de te bewerken, te produceren of te verpakken voedingsmiddelen. Door corrosie en vuilafzetting in het leidingwerk kunnen de kosten van het elektriciteitsverbruik van pompen in verwarmings- en koelsystemen de eerste jaren na installatie toenemen met wel 35%. Bekend is dat Nederland wereldwijd de tweede exporteur is op het gebied van agro en food. Minder bekend is dat we de derde grootste exporteur zijn van machines voor de foodindustrie. 20% Van het Nederlands bruto binnenlands product wordt veFFrdiend met producten en diensten gerelateerd aan agro en food. Een zuivelbedrijf recentelijk een laagje van 1 mm. van zijn één liter verpakking af wist te halen en daarmee ongeveer 50.000 kilo verpakkingsmateriaal per jaar kon besparen. De onderdelen die in de machines gebruikt worden en in contact komen, of kunnen komen, met voedingsmiddelen, dienen gemaakt te zijn van materialen die aan de richtlijnen voldoen. Deze categorie onderdelen dienen FDA-compliant te zijn (het Amerikaanse Food & Drug Adminstration). Wat is de omgeving waar een machine gaat draaien? Binnen de machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie is onderscheid te maken tussen verschillende omgevingen. De omgeving waarvoor ontworpen wordt, heeft consequenties voor de selectie van de geschikte componenten. Er zijn talrijke voorbeelden waarbij een voedselproducent na controle door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) werd stilgelegd vanwege het onvoldoende naleven van de hygiëneregels.

11 November 2022
Fabriekslayout met verdieping vraagt dynamisch vlekkenplan

Fa­briek­slay­out met ver­die­ping vraagt dy­na­misch vlek­ken­plan

Sinds de ontwikkeling van het FLS model is bij Dapp altijd gekeken hoe het model de realiteit en de vraagstukken van klanten nóg beter kan benaderen. Iets wat in de theorie getest is loopt vaak nog wel tegen problemen aan in de realiteit; situaties waar niet bij stil wordt gestaan totdat je er mee geconfronteerd wordt. We besteden veel tijd aan het onderhouden van het model en het altijd weer blijven zoeken naar toepassingen om de realiteit en de wensen van klanten beter te implementeren. Eén van die toepassingen betreft het succesvol uitbreiden van het model van één naar meerdere verdiepingen. In de praktijk betekent de schaarse ruimte steeds vaker dat fabrieken en bedrijven toch de hoogte in gaan. Een bijkomend voordeel is dat de material handling kosten lager uitvallen wanneer de hoogte in wordt gebouwd. In de theorie is het echter makkelijker gezegd dan gedaan; waar er in de praktijk reeds met een 3D realiteit rekening wordt gehouden, is de stap naar een verdieping in de theorie fundamenteel anders. Het werken met algoritmes en moderne softwaremogelijkheden is voor veel professionals op dit moment een onbekend terrein. Vandaag de dag is er onvoorstelbaar veel mogelijk met moderne toepassingen. Maar ja, dan zul je wel moeten weten dat er mogelijkheden zijn waarmee de layout van jouw fabriek beter en efficiënter kan zijn. Optimaliseren van een layout met één of meerdere verdiepingen Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een fabriek met één of meerdere verdiepingen. Ook dat kan worden geoptimaliseerd t.o.v. elkaar. “Een gebouw met twee verdiepingen is toch niks anders dan 2x een gebouw met één verdieping maar dan op elkaar?” Zou je denken. Helaas, in tegenstelling tot twee gebouwen met één verdieping, waar de gebouwen verder geen onderlinge relatie hebben, is dat in een gebouw van twee verdiepingen wel degelijk aan de orde; er wordt tussen de verdiepingen vaak heel wat uitgewisseld qua grondstoffen, producten, verpakkingen, afval maar ook personen. Wanneer men er voor zou kiezen om eerst de ene verdieping te optimaliseren en dan de andere, moet van te voren dus al bepaald zijn welke ruimte op welke verdieping komt, iets wat in te praktijk vrijwel nooit vast staat. Aan de andere kant van het spectrum betekent het vaak in de praktijk niet dat alle ruimtes lukraak op welke verdieping dan ook kunnen worden geplaatst. Sommige ruimtes dienen op de begane grond geplaatst te worden, denk aan een inbound goods ruimte, andere ruimtes juist op de verdieping, de kantoren bijvoorbeeld. Kortom, het model moet gelijktijdig beide verdiepingen meenemen in de optimalisatie. Hoe kan je deze kwestie het beste aanpakken? Hierbij wilden we enkele restricties die in de praktijk voor een fabriek met meerdere verdiepingen konden gelden ook meenemen. Denk hierbij aan het vastzetten van bepaalde ruimtes op een bepaalde verdieping maar ook aan het linken van een set ruimtes boven en onder elkaar en aan het aangeven dat een ruimte meerdere verdiepingen inneemt. Fabrieken met meerdere verdiepingen kunnen we ook optimaliseren. Zie hiervoor de afbeelding hierboven. Wil je meer weten hoe jouw fabriekslayout aangepast kan worden? Neem contact op met [email protected] of via 0345 - 50 52 56.

11 November 2022
Bouw geavanceerde verpakkingslijn voor zuivelbedrijf A-ware

Bouw ge­a­van­ceer­de ver­pak­kings­lijn voor zui­vel­be­drijf A-ware

Zuivelbedrijf A-ware is specialist in kaas en actief in alle onderdelen van de kaasketen. A-ware levert maatwerk voor derden en laat kaas rijpen, snijden en verpakken op verschillende locaties. Om te kunnen voldoen aan de steeds hogere standaarden van (internationale) klanten wil A-ware al het verpakken gaan centraliseren in een nieuwe verpakkingsfabriek. A-ware vraagt Dapp om de juiste projectmanager te leveren: een specialist die zowel ervaren is in de aanleg van utilities, zoals stroom, water en lucht, als de verhuizing van productielijnen. Ronald Moerenhout, die ruime ervaring heeft in het realiseren van complexe projecten in een technisch georiënteerde omgeving, neemt de uitdaging aan. Het is een ingewikkeld project, ook omdat een deel van de nieuwe fabriek al draait, terwijl een ander deel nog moet worden gebouwd. Bovendien moet het project worden afgerond voordat de nieuwe kaasfabriek van A-ware compleet gaat draaien. A-ware heeft te maken met de hoogste voedselveiligheidseisen. Bij de start van het project definieert projectmanager Ronald Moerenhout dan ook de belangrijkste criteria voor het slagen van het project: hygiëne, productkwaliteit en duurzaamheid. Er wordt een nieuw aanvoersysteem ontwikkeld waarmee de kaas automatisch getransporteerd wordt van de rijpingskamers naar de snij- en verpakkingslijn. Een uniek identificatiesysteem zorgt ervoor dat bepaalde kaas naar de juiste lijn gaat en klantspecifiek kan worden gesneden, verpakt en geëtiketteerd. De Dapp projectmanager is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de complexe hygiënesluis. Deze sluis kan optimaal worden opgezet, omdat Ronald Moerenhout nauw samenwerkt met de bij A-ware verantwoordelijke managers en met hen de layout van de nieuwe kaasfabriek kan bepalen.  Na zestien maanden wordt het complexe project volgens planning en met succes afgerond. Zuivelproducent A-ware produceert en distribueert nu alle kaasproducten vanuit deze centrale locatie. Publicatie: september 2014 (tevens publicatie in VMT)

11 November 2022

Meld je aan voor de laatste Facility Layout Solution tips en adviezen die je gelijk in de praktijk kunt brengen.

  • Verhoogde efficiëntie
  • nieuwe inzichten in je lay-out
  • bespaar op handelingskosten