Inzicht en beweging in fabrieken | Dapp
settings-icon meer inzicht meer inzicht en beweging in je fabriek? +31(0)345 50 52 56

Different Approach

Dapp staat voor different approach, en dat vertelt precies waar wij voor staan: een datagedreven logistiek adviesbureau, gespecialiseerd in industrial engineering en projectmanagement. Onze projecten voeren wij dan ook zowel voor als namens onze opdrachtgevers uit.

Facility

Processing

Products

Packaging
Productie Systeem
Transport Systeem
Opslag Systeem
DATA & Visualisatie
Handling & Storage
Facility Layout

visie op de toekomst van fabrieken

De fabriek van de toekomst moet beschikbare data zo optimaal mogelijk benutten. Hiernaast moet deze data zó geanalyseerd en gevisualiseerd worden dat er een integraal in- én overzicht van de fabrieksprestaties ontstaat.

Op basis van deze informatie kunnen de juiste operationele en strategische beslissingen genomen worden met betrekking tot zowel het heden als de toekomst van de fabriek.

Meer details

SUCCESVOL PROJECTMANAGEMENT

Succesvol een project afronden, makkelijker gezegd dan gedaan.

Bij Dapp houden we van een uitdaging, dus pakken we jouw opdracht graag met beide handen aan.

Hieronder zie je een overzicht van enkele klanten waar wij succesvol een project hebben weten te realiseren.

0
gerealiseerde projecten in zuivel
0
gerealiseerde projecten in AGF & food ingredients
0
gerealiseerde projecten in food & beverage
0
gerealiseerde projecten in non-food & logistics
Remia
Odin
Ynsect
Vepo Cheese
Niacet
Bouter
Heineken
Starbucks
Royal A-ware Food Group
Royal FrieslandCampina
RFC Zijerveld
Kaaspack
Kiremko
Royal Lactalis Leerdammer
Primeale United
Microsoft
Avandis CV
Cérélia
Danone
De Zuivelmakers
DOC Kaas
Hessing Supervers
Kasi Food
Vivera
Thermologistics
Synerlogic
Rousselot BV
Peka Kroef
Panelen Holland
Konings
IAmFluidics
Emmi
ODB Beverages
Aviko
Rotate device Draai uw apparaat voor de meest optimale ervaring.
Facility Layout Solution
Dapp
Facility Layout Solution
Fa­ci­li­ty Lay­out So­lu­ti­on (FLS) is een tool ge­cre­ëerd door Dapp. Deze tool op­ti­ma­li­... meer details
Automatisering & mechanisering
Dapp
Automatisering & mechanisering
Innovatie is een belangrijk deel van de bedrijfsvoering. Om een sterke positie ten opzichte van de c... meer details
Projectmanagement
Dapp
Projectmanagement
Het ma­na­gen van tech­ni­sche en lo­gis­tie­ke pro­jec­ten is niet iets wat je zo­maar even doet. D... meer details
Inrichting warehouse
Dapp
Inrichting warehouse
Het in­rich­ten van een wa­re­hou­se klinkt sim­pel. Je zorgt er­voor dat je vol­doen­de stel­lin­ge... meer details
Visualisatie
Dapp
Visualisatie
Het ge­zeg­de "een plaat­je zegt meer dan 1000 woor­den" zal vast niet on­be­kend in de oren kl... meer details
Onze innovatie  in jouw bedrijf?
Onze innovatie in jouw bedrijf?
NEEM CONTACT OP

Een moment geduld alstublieft...

“Aviko is door Dapp ondersteund bij het creëren van de masterplannen voor de Aviko fabrieken in Nederland en België. Door de groei die wij doormaken, is het van belang om een duurzame en toekomstgerichte blik te hebben wat betreft onze productielocaties. Om tot een alomvattend masterplan te komen heeft Dapp eerst voor de fabrieken de huidige situatie in kaart gebracht en zijn alle wensen en eisen vanuit Aviko bepaald, zodat verschillende scenario’s in detail besproken konden worden. Ook is er door Dapp voor elk scenario een duidelijke fasering en investeringsbegroting bepaald welke een roadmap en houvast bieden richting onze toekomst.”

- Directielid Aviko

“Dankzij Dapp hebben wij probleemloos een grote verhuizing van ons machinepark weten te realiseren. Dapp heeft hierbij eerst een toekomstig scenario en de bijbehorende volumes voor ons geschetst, waarna er op basis van deze volumes een aantal te verhuizen machines bepaald is. Met behulp van simulatie- en 3D-software, evenals gezamenlijke brainstormsessies, is hierna een toekomstplaatje geschetst. Het eindresultaat van deze succesvolle samenwerking is een efficiënte fabriek die onze verwachtingen heeft overtroffen.”

Peter van 't Woudt, Site manager Primeale United

“Dapp heeft ons geholpen bij het uitwerken van een masterplan voor onze fabrieken. Door de enorme groei die wij jaar op jaar doormaken kwamen we in de knel te zitten met onze beschikbare capaciteit en oppervlakte. Dapp heeft ons met data-analyses en simulatie nieuwe inzichten weten te bieden. Ook hebben wij samen met Dapp het terrein opnieuw in kunnen delen tijdens brainstormsessies. Na het uitwerken van deze verschillende opties en het naast elkaar zetten van de daarbij behorende voor- en nadelen hebben wij een weloverwogen, toekomstgerichte keuze kunnen maken."

- Cees van Driel, Manager Logistiek bij Remia CV

“Aangezien er bij Niacet veel projecten lopen en afgerond worden om de efficiëntie en output van het equipment te verhogen, is het essentieel om de Piping & Instrumentation Diagrams op orde te hebben. Dit geldt zowel voor as-built tekeningen die niet tijdig bijgewerkt zijn als het opstellen van sloop en project P&ID’s voor lopende projecten. Deze tekeningen zijn een absolute must om stappen te maken, zo besteden we geen tijd aan het uitzoeken hoe iets zit maar aan hoe we iets kunnen verbeteren. Dapp verzorgt zelfstandig en op locatie zowel het nalopen in het veld als het intekenen van de P&ID’s en beheert voor ons de standaard als ‘key-user’.”

- Stijn Ophof, Senior Process Engineer bij Niacet BV - A Kerry Company


“Dapp heeft Bouter geholpen met het aanbrengen van structuur in het bestaande tekeningenpakket. In samenspraak met ons heeft Dapp ook onze matig gedocumenteerde rijpingslocaties in kaart gebracht middels een 3D scan die gebruikt is om zowel 2- als 3D tekeningen te kunnen vervaardigen. Deze tekeningen helpen ons om onder andere projecten gestructureerder uit te voeren. Naast voorgenoemde werkzaamheden helpt Dapp ons nog steeds met het up-to-date brengen van bestaand tekenwerk en kunnen we bij hen terecht voor het uitwerken van projecttekeningen.”

- Peter Spiegelenberg, Plant Manager Bouter Group

“Dapp heeft ons ondersteund bij het in kaart brengen van mogelijke verbeterpunten bij ons processing- en packstation in Marokko. Aan de hand van een grondige data analyse, uitgebreide simulatie, interviews met betrokkenen en een meerdaags bedrijfsbezoek is er door Dapp, in samenwerking met zowel Primeale United als ons processing- en packstation, een toekomstbestendig plan gepresenteerd dat aansluit op de ambities van Primeale United en waar alle betrokken partijen tevreden over zijn. “

- John Heijboer, Project manager Primeale United

“Dapp heeft ons geholpen met het realiseren van ons nieuwe DC in Bleiswijk. Om tot deze realisatie heeft Dapp vanuit het netwerk ook een team van specialisten aan kunnen leveren. Hierdoor konden wij relatief zorgeloos naar het moment van oplevering toewerken. Daarnaast is het pand zeer duurzaam en schaalbaar, waardoor wij óók met oog op de toekomst vrij van zorgen zijn.”

- Otto Miltenburg, Mede-eigenaar Konings-Zuivel

In 5 stappen van ontwerp tot en met realisatie

van jouw technisch en/of logistiek investeringsproject door middel van een integrale projectaanpak

1
Initiatie
“Idee”
2
Definitie
“Wat”
3
Ontwerp
“Hoe”
4
Realisatie
“Maken”
5
Sluiten
“Onderhouden”
Dapp
5 steps background

Facility Layout Solution

Facility Layout Solution (FLS) is een door Dapp ontwikkelde tool om de optimale lay-out voor jouw fabriek te genereren. Dit doen we op basis van data in plaats van het welbekende onderbuikgevoel.

Geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen betreffende de lay-out van je fabriek? Laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

  • Voorkom knelpunten in de layout
  • Bespaar op handelingskosten
  • Ontvang de meest efficiënte layout
  • inzicht IN PRODUCTIECAPACITEIT
  • KENNIS OVER HET AANPASSEN VAN JE LAYOUT
  • ONTVANG WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING
  • Integraal inzicht in je fabriek
  • Impact van toekomstscenario’s helder krijgen
  • Betere benutting van beschikbare ruimte
  • Verminderen van onnodige bewegingen
  • Betere flow tussen productie en logistiek

Dapp nieuws

Automatisering in de industrie: een noodzakelijke transformatie

Au­to­ma­ti­se­ring in de in­du­strie: een nood­za­ke­lij­ke trans­for­ma­tie


De industriële sector ondergaat een ingrijpende transformatie, gedreven door de noodzaak om productiviteit te verhogen, personeelstekorten op te vangen en concurrerend te blijven. Volgens een studie van Reichelt Elektronik gelooft 60% van de Nederlandse industriële bedrijven dat hun productie binnen vijf jaar volledig geautomatiseerd zal zijn.  Universal Robots benadrukt bovendien dat automatisering niet alleen voor grote bedrijven is weggelegd, maar juist ook mkb’ers kan helpen om wendbaarder en efficiënter te opereren. De impact op de fabrieksomgeving De implementatie van automatiseringstechnologieën heeft directe gevolgen voor de fysieke inrichting van fabrieken. De introductie van cobots, geautomatiseerde transportsystemen of vision-inspectiesystemen vereist aanpassingen in plattegronden, routing en soms zelfs in de constructie van ruimtes. Automatisering zonder herziening van de lay-out leidt vaak tot inefficiënties of suboptimale benutting van de ruimte. Enkele veelvoorkomende aanpassingen in fabrieksomgevingen zijn: Verplaatsen of hergroeperen van werkstations om robotarmen voldoende bewegingsvrijheid te geven. Aanleggen van nieuwe looppaden of AGV-routes. Creëren van veilige zones voor mens-robot samenwerking. Aparte ruimtes voor dataverwerking of onderhoud aan geautomatiseerde systemen. Opsplitsing van processen om batchgroottes te verkleinen en flexibel te produceren. De voordelen en gevolgen van automatisering De keuze voor automatisering heeft diepgaande effecten op zowel de dagelijkse operatie als de strategische ontwikkeling van een bedrijf. De voordelen zijn divers en kunnen grote impact hebben op de concurrentiekracht: Verhoogde productiviteit: processen verlopen sneller en met minder fouten. Optimale inzet van medewerkers: mensen kunnen zich richten op complexer, waardevoller werk. Toekomstbestendigheid: automatisering maakt bedrijven flexibeler en weerbaarder tegen marktschommelingen. Verbeterde kwaliteit en consistentie: machines leveren constante prestaties zonder vermoeidheid. Lagere operationele kosten: ondanks initiële investeringen daalt de kostprijs op lange termijn. Hogere veiligheid: gevaarlijke taken kunnen door machines worden overgenomen. Betere benutting van de beschikbare ruimte: compacte en efficiënte opstellingen worden mogelijk. Snellere time-to-market: kortere productietijden maken snellere levering aan klanten mogelijk. Duurzamere productie: optimalisatie van energie- en materiaalverbruik. Een toekomstbeeld als uitgangspunt Wie nadenkt over automatisering, moet ook nadenken over de toekomst van de fabriek. Een helder toekomstbeeld vormt de basis voor elke ruimtelijke of procesmatige herinrichting. Hierbij is het noodzakelijk om ook de goederenstromen opnieuw te analyseren. Zonder inzicht in de huidige en toekomstige materiaalbewegingen blijft optimalisatie beperkt. Enkele vragen die bedrijven zichzelf zouden moeten stellen: Hoe veranderen de materiaal- en productstromen na automatisering? Zijn de huidige loop- en transportroutes nog logisch? Hoe kan ik mijn gebouw slimmer benutten met het oog op groei? Is mijn productieopstelling flexibel genoeg voor toekomstige technologie? Expertise bij transities In de praktijk zien we vaak dat bedrijven wel de ambitie hebben om te automatiseren, maar moeite hebben om dit ruimtelijk en logistiek goed te vertalen. Hier komt onze kracht naar voren. Met onze ervaring in het visualiseren van toekomstbeelden en het optimaliseren van ruimtegebruik, begeleiden wij bedrijven van de eerste idee tot een concreet en haalbaar plan. Tools zoals onze Facility Layout Solution (FLS) maken het mogelijk om nieuwe fabrieksscenario’s direct te toetsen op haalbaarheid en efficiëntie. Conclusie Automatisering biedt grote kansen voor de industrie, maar vraagt om doordachte keuzes op het gebied van ruimte, logistiek en techniek. Een goede voorbereiding – met oog voor toekomstvisie en optimalisatie – is daarbij onmisbaar. Benieuwd hoe jouw fabriek toekomstbestendig ingericht kan worden? Neem gerust contact met ons op – we denken graag met je mee.

30 april 2025
AI in de Industrie

AI in de In­du­strie

AI in de industrie: Dapp’s kijk op een transformerende technologie De afgelopen jaren heeft kunstmatige intelligentie (AI) een stevige voet aan de grond gekregen binnen de maakindustrie. Organisaties zoals BMW zetten AI inmiddels in voor kwaliteitsborging in hun autoproductie, zoals recent beschreven door Technisch Weekblad. Hierbij worden met AI-camera’s fouten vroegtijdig in het productieproces opgespoord en verholpen, wat leidt tot hogere productkwaliteit en een efficiënter proces. Tegelijkertijd zien we dat Industrial AI, zoals besproken door Industrie Vandaag, de digitaliseringsslag in de industrie versnelt door procesdata slimmer te analyseren en logistieke stromen te optimaliseren. Enkele belangrijke toepassingen van AI in de industrie zijn: Betere voorspellingen en adviezen door geavanceerde AI modellen.  Meer geïnformeerde en data-ondersteunde conclusies in projecten. Vlotte besluitvorming door modellen die bedrijven helpen sneller te schakelen. AI voor optimale fabrieklay-outs Onze projecten passen deze principes al jaren toe. Neem bijvoorbeeld de Facility Layout Solution (FLS) – een Artificial Intelligence gedreven algoritme – die fabriekslay-outs optimaliseert en helpt bij het maken van onderbouwde beslissingen op het gebied van materiaalstromen, groei en efficiëntie. Met FLS besparen we klanten tijd en realiseren we structurele procesverbeteringen. Versnellen van werk op alle niveaus Het is noemenswaardig dat AI ook op plekken aanwezig is waar velen het misschien niet verwachten. Het beperkt zich niet tot het optimaliseren van fabrieksvloeren of productielijnen. Ook intern kan AI ingezet worden om werkprocessen te versnellen. Denk aan tools zoals ChatGPT die onze engineers en projectmanagers ondersteunen bij het genereren van technische documentatie, het schrijven van code of het structureren van rapporten. Zo verkorten we de doorlooptijd van projecten en verhogen we de kwaliteit van onze output. Daarnaast zijn de werkzaamheden met betrekking tot het 3D-scannen ook ondersteund door middel van Artificial Intelligence. De software legt 2D-beelden en dieptegegevens vast, waar vervolgens AI helpt bij het automatische uitlijnen van meerdere scans in een samenhangende 3D-ruimte. Daarnaast zorgt het voor de herkenning van muren, deuren, vloeren, plafonds en belangrijke structurele elementen. Dit is een goed voorbeeld van de toepassing van indrukwekkende AI modellen zonder dat onze klanten het direct door hebben.   Wij geloven we dat het essentieel is om alle medewerkers te betrekken bij de adoptie van AI-tools. Daarom stimuleren we actief het gebruik van AI binnen alle afdelingen, van projectmanagement tot engineering. Niet om menselijke expertise te vervangen, maar om het werk slimmer, sneller en efficiënter te maken. Op die manier zorgen we ervoor dat we mee blijven bewegen met de technologische ontwikkelingen en onze klanten altijd de beste oplossingen kunnen bieden. Meebewegen met technologische ontwikkelingen Vooruitstrevende bedrijven zoals BMW tonen aan dat AI in de industrie geen toekomstbeeld meer is, maar dagelijkse realiteit. In onze projecten zetten we AI daarom strategisch in om fabrieken te optimaliseren, kosten te besparen en beter onderbouwde keuzes te maken voor de lange termijn. Toekomstbestendige fabriek De fabriek van de toekomst is datagedreven, flexibel en optimaal ingericht. AI helpt om sneller te schakelen en complexere vraagstukken efficiënter op te lossen. Vanuit onze integrale aanpak – van ontwerp tot realisatie – combineren wij AI-technologie met jarenlange ervaring in logistiek, productie en techniek. Conclusie Dapp blijft investeren in technologische vooruitgang. AI maakt ons werk niet alleen eenvoudiger, maar ook effectiever. Zo blijven we opdrachtgevers ondersteunen bij het realiseren van duurzame groei, efficiëntie en innovatie.

02 april 2025
Het masterplan proces: de belangrijkste factoren

Het mas­ter­plan pro­ces: de be­lang­rijk­ste fac­to­ren

Het ontwikkelen van een masterplan voor een fabriek waarin alle werkprocessen zijn meegenomen, omvat een reeks goed gedefinieerde stappen. Het derde en laatste artikel in deze reeks vertelt je meer over de stappen die essentieel zijn voor het opstellen van een masterplan voor jouw fabriek. Allereerst vertellen we je graag meer over de belangrijke factoren bij het opstellen van je masterplan. Begin met een goede voorbereiding en initiatie. Bepaal allereerst de specifieke doelen en de gewenste uitkomsten van het masterplan. Stel hierna een projectteam samen door vertegenwoordigers te kiezen van verschillende afdelingen. Denk hierbij aan productie, logistiek, finance en IT. Zorg er ook voor dat verdere interne en externe stakeholders tijdig betrokken worden zodat ook hun input gebruikt kan worden! Maak hierna een situatieanalyse, oftewel een blauwdruk van de huidige situatie. Analyseer de huidige sterke en zwakke punten van de fabriek, evenals eventuele kansen en bedreigingen. Onderzoek ook de huidige processen, middelen, capaciteiten en infrastructuur van de fabriek. Vergeet niet om ook kennis de houden met (veranderende) regelgeving. Definieer dan de visie en doelstellingen. Formuleer een lange termijnvisie die de toekomst van de fabriek beschrijft. Definieer ook duidelijk de doelen die je wilt bereiken. Houd hierbij rekening met de commerciële outlook voor de komende jaren. Dan begin je met het bepalen van je tactische plannen. Optimaliseer productieschema's, capaciteitsplanning, techniek, supply chain, voorraadbeheer, distributieprocessen, investeringen en resource allocatie. Identificeer hierna de potentiële risico’s die de uitvoering van het masterplan kunnen bedreigen, zoals het verkrijgen van een vergunning. Bepaal dus ook mitigerende maatregelen om de risico’s te beheren en minimaliseren. Ontwikkel een implementatieplan die de fases van de implementatie beschrijft en definieer de belangrijkste mijlpalen en prestaties. Je wilt uiteraard je voortgang kunnen meten. Om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van deze voortgang  is communicatie een belangrijke factor. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van zijn of haar verantwoordelijkheden. Ben dus alert op goede monitoring en evaluatie. Implementeer systemen voor continue monitoring van de voortgang en prestaties. Plan ook regelmatige evaluaties in om de effectiviteit van het plan te beoordelen. Omstandigheden veranderen continu. Het is dan ook zaak om het masterplan periodiek te toetsen en indien nodig te zorgen voor de juiste bijsturing. Afsluitend moet niet vergeten worden om voldoende duurzame maatregelen te integreren in de strategische en tactische plannen voor de fabriek, zodat innovatie en continue verbetering gewaarborgd worden. Niet iedereen kan een masterplan ontwikkelen Het ontwikkelen van een effectief masterplan voor een fabriek vereist een combinatie van vaardigheden en ervaring. Externe ondersteuning kan hierbij van pas komen. Hierna zijn een aantal belangrijke vereisten benoemd om een goed masterplan voor een fabriek te ontwikkelen weergegeven. Strategisch denkvermogen Het vergt strategisch denkvermogen om de toekomstige fabriek vorm te geven. Een lange termijn visie kan hierbij zeer helpen. Het vertalen van deze visie naar meer concrete actiepunten en uitvoerbare plannen vraagt een bepaald abstractievermogen van de vormgevers van het toekomstplan voor de fabriek.   Analytische vaardighedenNiet alleen het vormgeven van strategie en uitvoeringsplannen maar ook het analytisch vermogen om de fabriek zoals deze nu is vormgegeven te doorgronden door gebruik te maken van bijvoorbeeld data analyse, proceskennis, integrale vakkennis, capaciteiten, logistiek, techniek en distributie vraagt een brede en open blik over het functioneren en de performance van de fabriek op dit moment.   ProjectmanagementvaardighedenExpertise in het plannen en organiseren van complexe projecten, inclusief het opstellen van tijdlijnen, investeringen en mijlpalen zijn evident bij het ontwikkelen van een masterplan. Het identificeren en beheren van potentiële risico’s, de mitigatieplannen, de ervaring met het implementeren van plannen, doorzettingsvermogen om tot een goed masterplan te komen is eveneens van groot belang.   Communicatie Het ontwikkelen van een masterplan is één ding. Een masterplan op de juiste manier communiceren is minstens zo belangrijk. Je wilt enerzijds betrokkenheid bij het masterplan creëren en anderzijds wil je het plan realiseren. Hier is het zoeken naar de juiste balans. Het vooral zaak om aan te geven waarom je bepaalde stappen gaat nemen de komende jaren, in welke volgorde en wat dat betekent voor de fabriek. Het bevorderen van de acceptatie van het masterplan is een ‘verandering’ maar zeer noodzakelijk. Accepteer dat je ook niet iedereen mee krijgt.   Externe ondersteuning nodigEerder is al aan de orde geweest dat het onderschatten van het ontwikkelen van een masterplan zeer vervelend kan uitpakken. Zeker als er zaken in gang zijn gezet terwijl er een visie en integraal beeld van de toekomst van de fabriek ontbreekt. De ervaring leert dat als je een tijdje in de fabriek werkzaam bent er toch een soort ‘eenzijdige’ blik ontstaat over het functioneren en de performance van de fabriek. Onbewust kunnen er dan problemen ontstaan als de verkeerde beslissingen worden genomen. Ook blijkt dat het integraal overzien van wensen of beslissingen ook niet altijd even eenvoudig is. Soms worden beslissingen zelfs uitgesteld omdat men niet weet waar te beginnen omdat elke stap invloed heeft op andere stappen. Natuurlijk hebben fabrieken een beeld van wat er in hun fabriek gebeurt. Maar is dat echt zo? Is er echt een integraal beeld van wat er op dit moment in de fabriek plaatsvindt? Er is bijvoorbeeld best veel data beschikbaar maar wordt die gebruikt voor een grondige analyse bijvoorbeeld? Werkt een fabriek met visuele hulpmiddelen zodat de fabriek in 2D of 3D te zien is? In de fabriek is er nagenoeg niemand meer die exact weet, over alle kennisgebieden heen, hoe e.e.a. in elkaar steekt terwijl dit aspect het vertrekpunt is voor de ontwikkeling van een masterplan. Het kan daarom zeer raadzaam zijn om er externe ondersteuning bij te halen. Specialisten op het gebied van data analyse, visualisatie, simulatie, logistiek en fabriekslay-outs kunnen de ontwikkeling van het masterplan namens en voor de fabriek vormgeven. Eventuele emotie en ‘buikgevoel’ van betrokkenen kan daarmee worden uitgesloten. Op basis van data, tekeningen, processen en capaciteiten van de fabriek zijn externe specialisten al snel op de hoogte van hoe de fabriek op dit moment functioneert. Met een onafhankelijke blik, projectmanagement vaardigheden en visuele hulpmiddelen zijn zij in staat om niet alleen de huidige situatie in kaart te brengen maar ook om het masterplan van de toekomstige fabriek dusdanig te presenteren dat er een begrijpelijk toekomstscenario voorligt waarbij een logische volgorde van toekomstige stappen te zien is. Wat gaat er fout als je geen masterplan hebt? Het ontbreken van een masterplan bij ingrijpende veranderingen in een fabriek kan leiden tot tal van problemen die de efficiëntie, productiviteit en uiteindelijk de winstgevendheid van de organisatie ernstig kunnen beïnvloeden. Ook kan je later geconfronteerd worden met foutieve besluiten uit te verleden waardoor je nu problemen ondervindt. Hier zijn enkele van de belangrijkste problemen die zich kunnen voordoen: Gebrek aan richting en focusZonder een masterplan is er geen duidelijke visie of doelstelling voor de organisatie. Dit leidt tot inconsistente en ongecoördineerde inspanningen. Afdelingen en teams werken mogelijk aan verschillende doelen of prioriteiten, wat resulteert in een inefficiënte inzet van middelen en verminderde productiviteit.   Inefficiënte middelenverdelingEen masterplan helpt bij het efficiënt toewijzen van middelen zoals personeel, tijd en budget. Zonder deze planning kan er wanbeheer van middelen optreden, wat resulteert in hogere operationele kosten en lagere rendementen. Projecten kunnen te maken krijgen met budgetoverschrijdingen en vertragingen door slechte planning. In bepaalde gevallen heb je zelfs de beschikbare gelden in de verkeerde projecten gestoken.   Verhoogd risico op projectmislukkingenHet ontbreken van een plan verhoogt het risico dat belangrijke projecten en veranderingen mislukken. Zonder een goed gedefinieerd pad kunnen kritieke stappen worden overgeslagen, wat leidt tot onvolledige of ineffectieve implementaties. Dit kan aanzienlijke financiële verliezen en reputatieschade veroorzaken.   Slechte voorbereiding op veranderingenEen masterplan bereidt een organisatie voor op toekomstige veranderingen en uitdagingen. Zonder zo’n plan is een bedrijf minder flexibel en minder in staat om snel te reageren op marktveranderingen, technologische innovaties of economische schommelingen. Dit gebrek aan voorbereiding kan leiden tot verlies van concurrentievoordeel.   Inefficiënte productie en logistiekZonder een goed gedefinieerd productie- en logistiek masterplan kunnen processen inefficiënt en ongeorganiseerd zijn. Dit resulteert in langere doorlooptijden, hogere productiekosten, verhoogde verspilling van grondstoffen en potentiële downtime van productielijnen. Ook het voorraadbeheer kan problematisch worden, met overmatige voorraden of tekorten als gevolg. Een juiste balans tussen productie en logistiek is evident voor een goed functionerende fabriek waarbij rekening gehouden moet worden met voldoende ruimte en een juiste lay-out van de fabriek.   Onvoldoende risicomanagementEen masterplan helpt bij het identificeren en beheren van risico’s. Het ontbreken van een gedegen risicomanagementstrategie kan leiden tot ernstige verstoringen en financiële verliezen. Extra aandacht binnen een masterplan is de veiligheid van werken voor de mensen in de fabriek. Het werken met machines, material handling equipment, heftrucks, AGV’s, AMR’s e.d. door mensen maakt dat er per definitie sprake is van potentiële veiligheidsrisico’s.   Verlies van concurrentievoordeelBedrijven zonder een strategisch masterplan lopen het risico achter te blijven op concurrenten die wel goed gepland en georganiseerd zijn. Innovaties kunnen worden gemist, marktkansen kunnen onbenut blijven en strategische beslissingen kunnen te traag of ineffectief worden genomen. Dit verlies van concurrentievoordeel kan leiden tot een daling in marktaandeel en winstgevendheid.   Belemmering van groei en ontwikkelingEen masterplan is essentieel voor het plannen van toekomstige groei en ontwikkeling. Zonder dit plan is het moeilijk om nieuwe markten te betreden, nieuwe producten te lanceren of capaciteitsuitbreidingen effectief te beheren. Dit kan de groei van de organisatie belemmeren en kansen voor schaalvergroting beperken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een veranderend productportfolio waardoor je in de fabriek vaker en sneller moet gaan omstellen. Dat zal je dus grondig moeten aanpakken. Een masterplan biedt dan een uitkomst. Conclusie Het belang van masterplannen in fabrieken kan niet genoeg worden benadrukt. Ze vormen de leidraad voor strategische en tactische besluitvorming, zijn essentieel voor het bereiken van operationele doelstellingen en bevorderen de groei en het concurrentievoordeel. Door het ontbreken van een (juist) masterplan ontstaan echter diverse problemen, waaronder een gebrek aan richting, inefficiënte middelenverdeling, en een belemmering van de groei van je fabriek. De voorbereiding van het masterplan project is cruciaal, waarbij strategisch denkvermogen, projectmanagement vaardigheden, analytische vaardigheden, communicatie en leiderschap een rol spelen. Externe ondersteuning biedt een objectieve blik en expertise om het masterplan te versterken. Concrete acties, zoals het gebruik van data-analyse, visualisatie en simulatie van productie en logistieke processen en integrale fabrieksscenario’s, helpen bij het verminderen van abstractie en het concreet maken van het masterplan. Een goed doordacht masterplan bevordert efficiëntie, kwaliteit, klanttevredenheid en groei, terwijl het fabrieken wapent tegen onverwachte uitdagingen en de concurrentiepositie versterkt. Hopelijk heb je na het lezen van onze drie artikelen over masterplanning een goed beeld gekregen van wat dit inhoudt. We hebben je hopelijk kunnen overtuigen van het feit dat een gedegen masterplan dé sleutel is tot succesvolle en veerkrachtige fabrieksoperaties in een steeds veranderende omgeving. Wil je meer te weten komen over wat Dapp voor jou kan betekenen op het gebied van masterplanning? Neem dan hier contact met ons op!

18 november 2024
De ontwikkeling van een masterplan gaat stap voor stap

De ont­wik­ke­ling van een mas­ter­plan gaat stap voor stap

Het opstellen en implementeren van een masterplan vereist een gestructureerde aanpak. Het vorige artikel heeft je al meer verteld over wat masterplanning inhoudt en heeft enkele voordelen benoemd. Deel 2 van de artikelreeks over masterplanning beschrijft een handig stappenplan dat je kunt volgen om aan je masterplan te beginnen. Ook tonen we je een overzicht met verschillende invalshoeken voor jouw masterplan en bespreken we de mogelijke valkuilen van jouw masterplanproject. Vanzelfsprekend bespreken we ook hoe je deze valkuilen kunt voorkomen. Allereerst ons stappenplan om tot een betrouwbaar masterplan te komen: Start met een visie Begin met het definiëren van een heldere visie die de belangrijkste korte- en lange termijn doelen van de organisatie weerspiegelen. Wat wil je bereiken en wanneer? Welke projecten zijn al in uitvoering? Welke projecten worden al voorbereid en zijn goedgekeurd? Wat zijn jouw plannen voor de toekomstige fabriek? Het ontbreken van een toekomstvisie beperkt de kwaliteit van een masterplan hebben we in de praktijk ervaren. Eerst een visie hebben, dan een masterplan opstellen is de juiste volgorde zoals we in de praktijk hebben ervaren. Uitvoeren van een situatieanalyse (blauwdruk) Voer een uitgebreide interne (en externe) analyse uit om de huidige positie van het bedrijf te begrijpen. Bepaal waar je goed in bent en waar je uitdagingen liggen. Welke mogelijkheden zijn er? Wat is de exacte status van jouw fabriek op dit moment (gebruik hiervoor data, tekeningen, plannen, flows, trends, techniek, logistiek, investeringen e.d.)? Vaak ontbreekt binnen de fabriek de kennis van een adequate data analyse en het visualiseren van de huidige status van de fabriek. Door data analyse toepassingen creëren we voor fabrieken integraal inzicht geboden in de huidige en toekomstige situatie van de fabriek. Op basis hiervan kunnen er diverse toekomstscenario’s worden ontwikkeld waarbij rekening wordt gehouden met de huidige situatie. Formuleren van strategische doelen Stel lange termijndoelen die realistisch zijn waarbij je rekening houdt met de huidige situatie. Maak uitgangspunten voor de toekomstige situatie scherp en gebruik deze als vertrekpunt en leidraad voor het masterplan. Ontwikkelen van tactische plannen Bepaal de specifieke acties die nodig zijn om de strategische doelen te bereiken. Dit omvat het toewijzen van middelen, het opstellen van tijdschema's en het definiëren van verantwoordelijkheden. Zorg voor een logische volgorde in de realisatie van deze plannen en bepaal of lopende acties op korte termijn passen binnen het masterplan. Implementatie Een masterplan is niet alleen een opsomming van de belangrijkste stappen die je wilt nemen in de toekomst. Een masterplan geeft heel duidelijk weer welke hoofdstappen er welke idealiter worden ondersteund door visuele weergaven van het masterplan. Je kan hier denken aan een 2D maar beter nog een 3D weergave van zaken die je gaat aanpakken en zaken die je gaat vernieuwen of vervangen. Toekomstige blauwdruk masterplan Zorg voor een duidelijke communicatie en coördinatie van het masterplan ontwerp (blauwdruk) tussen alle betrokkenen. Naast mondelinge en tekstuele communicatie is ook hier het visualiseren van de toekomstige fabriek erg waardevol. Monitoring en evaluatie Stel mechanismen in voor voortdurende monitoring en evaluatie van de voortgang. Er kan worden gewerkt met een stuurgroep bijvoorbeeld waar belangrijke keuzes en beslissingen genomen kunnen worden, bijvoorbeeld over de uitgangspunten maar ook over bepaalde voorgestelde toekomstscenario’s. Welke invalshoeken zijn er? Er zijn verschillende onderdelen binnen het masterplan, elk ontworpen om specifieke aspecten van een organisatie of project te beheren en te optimaliseren. Je zou kunnen stellen dat er voor een fabriek maar één integraal masterplan kan zijn. Uiteraard kan de invalshoek anders zijn maar een masterplan houdt rekening met alle fabrieksaspecten. In de afbeelding hieronder staan enkele van de meest voorkomende invalshoeken. Een masterplan ontwikkelen, dat is toch niet zo moeilijk… Het onderschatten van het belang van een masterplan kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor een fabrieksorganisatie. Hier zijn enkele belangrijke implicaties als het niet hebben van een masterplan wordt onderschat: Gebrek aan richting en focusZonder een masterplan ontbreekt een duidelijke visie en richting voor de organisatie. Dit leidt tot inconsistente en ongecoördineerde inspanningen, waarbij afdelingen en teams werken zonder gezamenlijke doelen. Hierdoor kunnen middelen verspild worden en kan de algehele productiviteit afnemen. Inefficiënte middelenverdelingEen masterplan helpt bij het efficiënt toewijzen van middelen zoals personeel, tijd en budget. Zonder deze planning kan er een wanbeheer van middelen plaatsvinden, wat resulteert in hogere operationele kosten en lagere rendementen. Projecten kunnen te maken krijgen met budgetoverschrijdingen en vertragingen door slechte planning Verlies van concurrentievoordeelBedrijven zonder een strategisch masterplan lopen het risico achter te blijven op concurrenten die wel goed gepland en georganiseerd zijn. Innovaties kunnen worden gemist, marktkansen kunnen onbenut blijven, en strategische beslissingen kunnen te traag of ineffectief worden genomen. Dit verlies van concurrentievoordeel kan leiden tot een daling in marktaandeel en winstgevendheid. Verhoogd risico op mislukkingHet niet hebben van een masterplan verhoogt het risico dat belangrijke (investerings-) projecten en veranderingen mislukken. Zonder een goed gedefinieerd plan kunnen kritieke stappen over het hoofd worden gezien, wat leidt tot onvolledige of ineffectieve implementaties. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen en zelfs reputatieschade. Belemmering van groei en ontwikkelingEen masterplan is essentieel voor het plannen van toekomstige groei en ontwikkeling. Zonder dit plan is het moeilijk om nieuwe markten te betreden, nieuwe producten te lanceren of capaciteitsuitbreidingen effectief te beheren. Dit kan de groei van de organisatie belemmeren en kansen voor schaalvergroting beperken. Slechte voorbereiding op veranderingenEen masterplan bereidt een organisatie voor op toekomstige veranderingen en uitdagingen. Zonder zo'n plan is een bedrijf minder flexibel en minder in staat om snel te reageren op marktveranderingen, technologische innovaties of economische schommelingen. Dit gebrek aan voorbereiding kan leiden tot verlies van concurrentievoordeel. Inefficiënte productie en logistiekZonder een goed gedefinieerd en gecoördineerd productie- en logistiek masterplan kunnen processen inefficiënt en ongeorganiseerd zijn. Dit resulteert in langere doorlooptijden, hogere productiekosten, en verhoogde verspilling van grondstoffen. Voorraadbeheer kan problematisch worden, met overmatige voorraden of tekorten als gevolg Een gedegen voorbereiding voorkomt onaangename verrassingen Het opstellen van een juist masterplan vereist grondige en uitgebreide voorbereidingen om ervoor te zorgen dat het plan effectief en uitvoerbaar is. Welke essentiële voorbereidingen zijn er? Allereerst is het belangrijk dat de visie en scope van het masterplan goed in kaart gebracht worden. Formuleer hiervoor een inspirerende lange termijnvisie die de toekomstige richting van jouw bedrijf duidelijk maakt. Hiernaast is het belangrijk dat je een situatieanalyse uitvoert om de huidige blauwdruk van de fabriek in kaart te brengen. Analyseer hiervoor bijvoorbeeld de interne processen, middelen, voorgenomen plannen, investeringen en organisatorische structuur. Heb je de fabriek goed in kaart gebracht, betrek dan de belanghebbenden, zoals managers, medewerkers en andere interne stakeholders. Zo krijg je inzicht in eenieders perspectieven en behoeften. Zorg er wel voor dat je het kernteam beperkt tot enkele key players. Bepaal samen de strategische doelen en tactische plannen. De toekomstige doelen rangschik je vervolgens op basis van belang en haalbaarheid. De tactische plannen beschrijven vervolgens de stappen en middelen die nodig zijn om de strategische doelen te bereiken. Zorg er ook voor dat duurzaamheids- en innovatiestrategieën geïntegreerd worden in de plannen, zodat continue verbetering mogelijk gemaakt wordt. Maak vervolgens een gedetailleerd budget en wijs de financiële middelen toe. Zorg ervoor dat er voldoende kennis en kunde aanwezig is voor (het uitvoeren van) elke actie. Identificeer hiernaast ook de potentiële risico’s welke het succes van het masterplan kunnen bedreigen. Ontwikkel dus ook strategieën die de geïdentificeerde risico’s mitigeren. Stel een gedetailleerde tijdlijn op die de fasen van de implementatie beschrijft en definieer belangrijke mijlpalen om de voortgang te nemen. Maak hiernaast een communicatieplan om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de huidige voortgang. Werk hiernaast met een stuurgroep en een projectdashboard. Overleg frequent met stakeholders, toets de ideeën, leg beslissingen vast en ‘stick-to-the-plan’. Wanneer er in het verleden een vergelijkbaar project bij een andere fabriek binnen de groep is uitgevoerd is het belangrijk de leerpunten vanuit dit masterplan traject mee te nemen in het huidige masterplan. Maak dus gebruik van een benchmark en de ‘best practices’ vanuit vorige projecten. Na het lezen van het tweede artikel in deze reeks heb je hopelijk goed in kaart waar je moet beginnen met een masterplan voor jouw fabriek en de zaken waar je goed op moet letten. Het derde en tevens laatste artikel in deze reeks behandelt het masterplan proces in meer detail en gaat hierbij dieper in op de vereiste vaardigheden bij het opstellen van jouw masterplan. Nu al benieuwd wat Dapp voor jou kan betekenen op het gebied van masterplanning of geïnteresseerd in andere services die Dapp jou kan bieden? Neem hier contact op!

04 november 2024
Masterplanning: De sleutel tot strategische en tactische besluitvorming

Mas­ter­plan­ning: De sleu­tel tot stra­te­gi­sche en tac­ti­sche be­sluit­vor­ming

In de dynamische en steeds complexer wordende wereld van de voedingsindustrie is het essentieel om voortdurend vooruit te kijken en strategische beslissingen te nemen die zowel de korte- als lange termijndoelen ondersteunen. De effectiviteit van deze beslissingen hangt in grote mate af van de aanwezigheid van een goed doordacht en uitvoerbaar masterplan. De slogan, "Masterplanning – de sleutel tot strategische en tactische besluitvorming", benadrukt het belang van een masterplan als de kern van alle belangrijke bedrijfsbeslissingen.  In een driedelige serie artikelen willen we je meer vertellen over het belang van een gedegen masterplan. In het eerste artikel van deze reeks gaan we je meer vertellen over wat een masterplan precies behelst en waarom het belang van masterplanning niet onderschat moet worden. Wat is een masterplan precies? Een masterplan is een uitgebreid document dat de visie, doelen, strategieën en acties van een organisatie uiteenzet voor een specifieke periode. Het dient als een roadmap die de richting aangeeft waarin het bedrijf zich zal/wil ontwikkelen, rekening houdend met zowel interne als externe factoren. Een effectief masterplan omvat verschillende domeinen zoals productie, logistiek, ICT, techniek, kwaliteit, sales, financiën en HR. De mate van het detailniveau van het masterplan hangt af van de huidige situatie en de toekomstplannen die er zijn. Wat zijn de belangrijkste 6 componenten van een masterplan? Visie en MissieHet startpunt van elk masterplan is een duidelijke visie en missie. Deze elementen definiëren de lange termijn doelen en de fundamentele waarden van het bedrijf. Een toekomstvisie is belangrijk voor het ontwikkelen van een masterplan. Zonder toekomstvisie spreek je meer een projectplan dan een masterplan. SituatieanalyseEen grondige analyse van de huidige interne en externe omgeving. Dit omvat een analyse om de huidige positie van het bedrijf te begrijpen maar ook het functioneren van de fabriek op dit moment. Je maakt een koppeling tussen commerciële plannen en capaciteitsplannen van de fabriek. Strategische doelenWelke lange termijndoelen wil het bedrijf bereiken? Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologie toepassen, het verduurzamen van de fabriek, het flexibeler kunnen produceren, het optimaliseren van de logistiek en supply chain, het investeren in nieuwe productielijnen of material handling en het vergroten en herinrichten van de fabriek zelf. Tactische plannenSpecifieke acties en korte termijndoelen die bijdragen aan het bereiken van de strategische doelen. Deze plannen, vaak samengevat in een investeringsoverzicht, hebben een bepaalde volgorde en moeten flexibel genoeg zijn om aanpassingen mogelijk te maken in reactie op veranderende omstandigheden. Resource allocatieEen plan voor het toewijzen van middelen zoals personeel, financiën (investeringen), en technologie om de strategische en tactische doelen te bereiken. Je kan niet altijd alles tegelijk dus soms is er wel budget maar niet de resources om de plannen te realiseren. Belangrijk om vanuit het masterplan te weten wat, wanneer aan resource capaciteit nodig is. Monitoring en evaluatieMechanismen voor continue monitoring en evaluatie om de voortgang te meten en bij te sturen waar nodig. Een masterplan is een ‘levend’ document en het vergt soms wel wat aanpassingsvermogen zonder dat je afwijkt van je lange termijndoelen. Waarom is masterplanning zo cruciaal? Masterplanning speelt een cruciale rol in zowel strategische als tactische besluitvorming om verschillende redenen. Als er geen visie is over de toekomstige ontwikkeling van de fabriek dan zou de realiteit je wel eens kunnen inhalen met alle gevolgen van dien. Zijn er belangrijke ontwikkelingen die je in jouw fabriek moet toepassen? Zijn deze ingrijpend te noemen? Worstel je met de volgorde waarin je bepaalde doelstellingen of acties moet nemen en weet je niet wat de kosten hiervan zijn? Dan is een integraal masterplan met de juiste helicopterview, echt belangrijk. Belangrijke redenen om een masterplan te ontwikkelen zijn: Richting en focusEen masterplan biedt een duidelijke richting en helpt het directie, management en andere medewerkers zich te concentreren op de belangrijkste prioriteiten. Het voorkomt dat het bedrijf afwijkt van zijn doelen door tijdelijke trends of een crisis. Gaan we groeien of moeten we onverhoopt afschakelen? Is er een verwachte uitbreiding van ons productportfolio? Hoe zien onze klanten de toekomst van onze fabriek? Moet ik nieuwe productielijnen aanschaffen? Moet ik investeren in duurzaamheid? Hoe moet ik mijn logistiek gaan organiseren? Wat kosten al die ontwikkelingen? Elke belangrijke beslissing kan binnen de contouren van het masterplan worden genomen. Een masterplan zorgt ervoor dat je de juiste beslissingen neemt. CoördinatieEen masterplan helpt bij het coördineren van de verschillende afdelingen binnen de fabriek en zorgt ervoor dat alle onderdelen van de organisatie integraal samenwerken naar de gemeenschappelijke doelen. Dit vermindert de kans op conflicten, miscommunicatie en faalkosten. Je bent namelijk met de juiste dingen bezig. Je toekomstplan is helder. RisicobeheerDoor potentiële risico's te identificeren en strategieën te ontwikkelen om deze te mitigeren, helpt een masterplan het bedrijf om beter voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden. Risico’s zijn bijvoorbeeld het voldoen aan wet- regelgeving (elektraverbruik, waterverbruik, vergunningen e.d.) maar ook het maken van verkeerde keuzes of volgordes zodat achteraf blijkt dat de fabriek vastloopt omdat productie en logistiek niet op elkaar zijn afgestemd omdat je bijvoorbeeld te weinig opslagruimte hebt of de lay-out beperkt je bij de aanvoer van grond- en hulpstoffen naar de productielijnen. Efficiënt gebruik van middelenEen goed doordacht masterplan zorgt voor een efficiënte toewijzing van middelen wat resulteert in kostenbesparingen en een hogere productiviteit. Je wilt je middelen inzetten daar waar deze het meeste renderen dan wel van strategisch belang zijn. Het optimaliseren van de fabriekslay-out, de productie en de logistiek in de juiste volgorde geeft een beeld van de juiste toewijzing van de middelen in de komende jaren. BesluitvormingHet fungeert als een leidraad voor het nemen van zowel strategische als tactische beslissingen, waardoor het besluitvormingsproces gestroomlijnder en effectiever wordt. Communicatie aan betrokkenen wordt eenvoudiger als je een masterplan hebt. Je weet nl. precies waar je naartoe wilt. De relatie tussen strategische en tactische besluitvorming Strategische en tactische besluitvorming zijn nauw met elkaar verweven en vormen samen dé ruggengraat van een effectief masterplan. Veelal wil je van een bestaande situatie weten hoe je naar een toekomstige situatie wilt komen. Strategische besluitvormingDit omvat het nemen van lange termijn beslissingen (3 – 10 jaar) die de algehele richting van de fabriek bepalen. Het omvat de vaststelling van doelen, het identificeren van groeikansen en het ontwikkelen van kernstrategieën. Tactische besluitvormingDit betreft de korte termijn acties en beslissingen die nodig zijn om de strategische doelen te bereiken. Het gaat om het plannen en uitvoeren van specifieke projecten en het beheren van dagelijkse operaties. De voordelen van masterplanning voor fabrieken In fabrieken worden grondstoffen worden omgezet in halffabricaten en/of eindproducten. Fabrieken kennen een dynamische omgeving waarbij efficiëntie en effectiviteit een grote rol spelen om winstgevend te kunnen zijn. De druk op kosten blijft dus altijd bestaan. Duurzaamheid, flexibiliteit en een snelle aanpassing aan veranderende omstandigheden zijn minstens zo belangrijk geworden. Het toepassen van nieuwe technologieën en automatisering is dé uitdaging om het toekomstig bestaan van de fabriek te blijven waarborgen. Vijf voordelen van het ontwikkelen van een masterplan zijn: Verbeterde productielogistiekEen masterplan helpt bij het stroomlijnen van de productielogistiek door processen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat grondstoffen efficiënt worden omgezet in halffabricaten en/of eindproducten. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert verspilling. Een verbeterde productielogistiek betekent tevens een verbeterde distributielogistiek. Optimalisatie van de fabriekslay-outDoor de fysieke indeling van de fabriek te herzien, kunnen fabrieken de flows zoals grondstoffen, verpakkingsmaterialen, eindproducten, rework, looproutes en material handling equipment verbeteren, knelpunten elimineren en de algehele efficiëntie verhogen. De ‘houdbaarheid’ van een fabriekslay-out varieert vandaag de dag tussen 1 en 3 jaar (!). Dat betekent dat je eigenlijk continue bezig moet zijn met het optimaliseren van de lay-out op basis van de flows. Ga maar eens na hoe je er 3 jaar terug voor stond en wat er allemaal al is veranderd. Is de lay-out nog steeds okay? (On)mogelijkhedenEen goed masterplan bevat een beeld van de mogelijkheden en de onmogelijkheden die een fabriek heeft op basis van de huidige situatie en de toekomstige plannen. Ondanks dat je nu niet investeert in nieuwe technologie betekent niet dat je daar geen rekening mee houdt in de toekomst. Als je bijvoorbeeld de verpakkingslijnen verder wilt automatiseren door een ‘end of line’ (EoL) oplossing maar daar nu niet in wilt investeren kan je er qua lay-out en inrichting voor de toekomst wel degelijk rekening mee houden binnen het masterplan. Je anticipeert in feite op een toekomstig plan zonder daar nu direct in te investeren. KostenbeheerDoor een strategische kijkrichting van je fabriek en de ontwikkelingen daarvan scherp te hebben, omdat je een masterplan hebt, kan je voorspellen welke investeringen of uitgaven je zult moeten doen de komende jaren om dat plan te realiseren. Dat betekent dat je kostenbeheer richting toekomst verbetert. Zowel voor je vervangingsinvesteringen als voor investeringen in nieuwe technologie en automatisering. Voor een masterplan is het niet nodig om dit zeer gedetailleerd in beeld te hebben. Een beeld op hoofdlijnen is voldoende. Data beschikbaarheidElke fabriek verzamelt data. Soms op papier, meestal in systemen. Fabrieken hebben vaak zoveel data beschikbaar maar doen er niets mee. Er ontstaat een enorme gemiste kans doordat data en data analyse niet wordt gebruikt bij het ontwikkelen van inzicht, visie en zeker ook een masterplan. De data is er, gebruik deze zodat je op ‘waarheid’ gebaseerde plannen kan ontwikkelen. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld gekregen van wat een masterplan inhoudt en wat je ervoor nodig hebt. In het volgende artikel in deze reeks wordt in meer detail besproken hoe je een gedegen masterplan ontwikkelt en welke factoren je hierbij niet moet onderschatten. 

21 oktober 2024

Meld je aan voor de laatste Facility Layout Solution tips en adviezen die je gelijk in de praktijk kunt brengen.

  • Verhoogde efficiëntie
  • nieuwe inzichten in je lay-out
  • bespaar op handelingskosten