Fabriekstekeningen op orde? | Dapp
settings-icon meer inzicht meer inzicht en beweging in je fabriek? +31(0)345 50 52 56
4 min 4 minuten Leestijd

Fa­briek­ste­ke­nin­gen op orde?

Geschreven door: Dennis Beijaard
op op 13 augustus 2018
Fabriekstekeningen op orde?

Tekenwerk van een fabriek, zowel in 2D, 3D als schematisch is een belangrijke bouwsteen om aanpassingen en optimalisaties aan een fabriek door te voeren. Toch is het up-to-date houden van tekenwerk vaak kind van de rekening, ze zijn niet actueel. Dit komt veelal door het feit dat de dagelijkse operatie voorrang krijgt. Problemen moeten instant worden opgelost waarbij het bijwerken van de tekeningen wordt uitgesteld en uiteindelijk niet gedaan. Op zich een logische gedachte dat de operatie voorrang krijgt, totdat er significante veranderingen moeten plaatsvinden binnen de fabriek aan productie-, gebouw- of logistieke equipment. Waar zijn dan die tekeningen gebleven?

Een fabriek in één dag in 3D, het kan

FDit scenario is voor ons erg herkenbaar in de praktijk, in de meeste gevallen is tekenwerk verouderd en zijn recente wijzigingen niet doorgevoerd. In andere gevallen zijn er überhaupt bijna geen tekeningen aanwezig. Het bijwerken van deze tekeningen kan een enorme klus zijn, terwijl vaak tekeningen met een redelijke precisie al volstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het herindelen van enkele productielijnen, of het uitbreiden van een magazijn. In sommige gevallen gaat het zelfs om een concept 3D-schets om management, directieleden of investeerders te kunnen overtuigen.

In dit soort scenario’s biedt een 3D-scan laten maken van de fabriek uitkomst. Middels een infrarood scanner wordt de gehele binnenkant van een fabriek in (meestal) één dag gescand. Dit geeft als resultaat een hele mooie digitale omgeving om bijvoorbeeld een rondleiding door de fabriek te geven of het beeld erbij halen als je bepaalde fabrieksonderwerpen bespreekt. Maar belangrijker nog, produceert de scan een puntenwolk die de 3D-geometrie moet voorstellen. Vanuit deze puntenwolk zijn de afmetingen (lengte breedte, maar ook hoogte) van muren, ruimtes, stellingen, trappen, docks, ramen en meer te halen. De puntenwolk is accuraat tot +/- 10 centimeter.

In de puntenwolk kan 3D-geometrie geplaatst worden om tot een concept visualisatie van bijvoorbeeld een uitbreiding te komen, maar belangrijker nog, de puntenwolk is de perfecte onderlegger om een basis 3D-model te produceren. Dit basis 3D-model omvat alle bouwkundige element zoals het stramien, muren, vloeren, daken, ramen, deuren en trappen. Omdat de 3D-scan vrijwel alle afmetingen al heeft gedaan is meetwerk in het veld vrijwel niet meer nodig.

Dit basis 3D-model biedt vervolgens een hoop mogelijkheden. Zo kunnen verscheidene 3D-renders en visualisaties gemaakt worden van eventuele uitbreidingen, of kunnen de 2D-plattegronden met 3 klikken uit het model gehaald worden, eventueel nog aangevuld met de kleuren uit de puntenwolk! Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook de aanzichten, doorsneden en isometrische aanzichten van de fabriek uit het basis 3D-model gehaald worden.

Tekenwerk van een fabriek up-to-date houden is vaak lastig om voorgenoemde redenen. Door middel van een 3D-scan kan met minimale moeite een eventuele achterstand ingehaald worden. Ook de ‘vertaalslag’ naar eventueel 2D tekeningen is dan relatief eenvoudig te doen. Je bent weer lekker bij met alle tekeningen.

Meer weten over 3D en revisietekenwerk? Laat het ons weten.F

sluiten