toptaak-icon

Industrial Engineering

toptaak-icon

Facility Layout

toptaak-icon

Vlekkenplan

toptaak-icon

Logistiek

Industrial Engineering & Project
management in Food

Vlekkenplan 2.0

Met een zogenaamd vlekkenplan krijg je een globale indeling van je fabriek. Elke verandering in de productie brengt veranderingen in de layout teweeg. En in de foodindustrie gaat dat doorgaans om veel veranderingen. In het begin breidt je gewoon een bestaande productielijn uit of plaats je er een nieuwe lijn bij. Maar op den duur is er zó veel veranderd, dat er een inefficiënte en onoverzichtelijke indeling is ontstaan. Processen lopen door elkaar, waardoor er bijzondere oplossingen verzonnen moeten worden. Er worden afstanden afgelegd die vele malen langer zijn dan nodig is en er is een groeiend ruimtegebrek. Doordat deze situatie in enkele jaren opgebouwd wordt, is het overzicht totaal weg en lijkt het vinden van een oplossing een onmogelijke taak. Het is zo’n onoverzichtelijk geheel geworden, dat je dit probleem elke keer weer voor je uitschuift en je voor een tijdelijke ‘oplossing’ kiest. Gelukkig kan het anders.

Ontdek wat de meest effectieve layout is voor jouw fabriek

Zou het niet geweldig zijn als je inzicht krijgt hoe jouw fabriek efficiënt ingedeeld kan worden? Dat je, in plaats van een globaal vlekkenplan, een gedetailleerde layout krijgt, zodat je precies weet wat waar komt? Zodat je overzicht krijgt in:

  • Wat er beter kan
  • Waar de efficiëntieknelpunten zitten
  • Wat het oplevert als je de layout optimaliseert
  • Hoe je van de huidige situatie naar de nieuwe komt
  • Waar je in de komende jaren het beste kan gaan investeren
  • Hoe jij de juiste keuzes maakt
  • Wat de impact is van verschillende scenario’s

Hoe waardevol is het als jij wijzigingen in layout van de fabriek zou weten, zodat je de doorlooptijd en daarmee de material handling kosten kan verlagen? In relatief korte tijd krijg je een optimale layout gepresenteerd, waarbij rekening is gehouden met alle belangrijke processen in de fabriek, zodat jij kan bestuderen wanneer er aanpassingen nodig zijn.

Infographic B

Er is een oplossing, waarbij de fabriek integraal bekeken wordt. Waarbij de complete fabriek in kaart wordt gebracht. Niet alleen dat ene stukje, nee, de gehele puzzel. Niemand kan bijvoorbeeld 8 variabelen tegen elkaar afwegen in zijn hoofd. Dat is 8 tot de macht 8 tot de macht 8... In plaats van beslissingen nemen op basis van gevoel, kun je beslissingen nemen op basis van feiten en overzicht. Én op een snelle en wetenschappelijk onderbouwde manier.

De complexe berekeningen om de complete fabriek in kaart te brengen, zijn zonder geavanceerd computerprogramma niet te doen. Er komt te veel bij kijken en daardoor wordt het onoverzichtelijk. Wij werken gerust met 30 variabelen. En toch blijft het overzichtelijk. Als mens kun je zo’n optimale layout nooit beredeneren. Daarbij kan de productievraag over 2 maanden alweer anders zijn.

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je weten hoe wij de wetenschappelijk bewezen en meest efficiënte layout(s) kunnen maken?
Neem contact op met Dennis Beijaard via + 31(0)345 5052 56

Interesse? Meld je aan voor de nieuwsbrief