Insight and movement in factories | Dapp
settings-icon meer inzicht more insight and movement in your factory? +31(0)345 50 52 56

Different Approach

Dapp stands for different approach, and that tells you exactly what we stand for: a data-driven logistics engineering firm, specializing in industrial engineering and project management. We carry out our projects both for and on behalf of our clients.

Facility

Processing

Products

Packaging
Production System
transport System
Storage System
DATA & Visualization
Handling & Storage
Facility Layout

Vision on the future of factories

The factory of the future must use the available data as optimally as possible. In addition, this data must be analyzed and visualized in such a way as to provide an integrated overview of the factory's performance.

Based on this information, the correct operational and strategic decisions can be taken with regard to both the present and the future of the factory.

More details

successful PROJECTMANAGEMENt

Successfully completing a project, easier said than done.

Here at Dapp we like a challenge, so we will gladly take on your assignment with both hands.

Below is an overview of some of our clients where we have successfully realized a project.

0
completed projects in dairy
0
completed projects in fresh produce
0
completed projects in food & beverage
0
completed projects in non-food & logistics
Remia
Odin
Ynsect
Vepo Cheese
Niacet
Bouter
Heineken
Starbucks
Royal A-ware Food Group
Royal FrieslandCampina
RFC Zijerveld
Kaaspack
Kiremko
Royal Lactalis Leerdammer
Primeale United
Microsoft
Avandis CV
Cérélia
Danone
De Zuivelmakers
DOC Kaas
Hessing Supervers
Kasi Food
Vivera
Thermologistics
Synerlogic
Rousselot BV
Peka Kroef
Panelen Holland
Konings
IAmFluidics
Emmi
ODB Beverages
Aviko
Rotate device Please rotate your device for an optimal experience.
Facility Layout Solution
Dapp
Facility Layout Solution
Facility Layout Solution (FLS) is a tool created by Dapp. This tool optimizes the layout of your pla... more details
Automation & Mechanization
Dapp
Automation & Mechanization
Innovation is an important part of business operations. To maintain a strong position in relation to... more details
Project management
Dapp
Project management
Managing technical and logistics projects is not something you do lightly. The knowledge is not ther... more details
Warehouse layout
Dapp
Warehouse layout
Setting up a warehouse sounds simple. You make sure you have enough racks and floor space to put you... more details
Visualization
Dapp
Visualization
The saying "a picture says more than a thousand words" will probably not sound unfamiliar to you. By... more details
Our innovation in your company?
Our innovation in your company?
CONTACT US

One moment please...

“Aviko is door Dapp ondersteund bij het creëren van de masterplannen voor de Aviko fabrieken in Nederland en België. Door de groei die wij doormaken, is het van belang om een duurzame en toekomstgerichte blik te hebben wat betreft onze productielocaties. Om tot een alomvattend masterplan te komen heeft Dapp eerst voor de fabrieken de huidige situatie in kaart gebracht en zijn alle wensen en eisen vanuit Aviko bepaald, zodat verschillende scenario’s in detail besproken konden worden. Ook is er door Dapp voor elk scenario een duidelijke fasering en investeringsbegroting bepaald welke een roadmap en houvast bieden richting onze toekomst.”

- Directielid Aviko

“Dankzij Dapp hebben wij probleemloos een grote verhuizing van ons machinepark weten te realiseren. Dapp heeft hierbij eerst een toekomstig scenario en de bijbehorende volumes voor ons geschetst, waarna er op basis van deze volumes een aantal te verhuizen machines bepaald is. Met behulp van simulatie- en 3D-software, evenals gezamenlijke brainstormsessies, is hierna een toekomstplaatje geschetst. Het eindresultaat van deze succesvolle samenwerking is een efficiënte fabriek die onze verwachtingen heeft overtroffen.”

Peter van 't Woudt, Site manager Primeale United

“Dapp heeft ons geholpen bij het uitwerken van een masterplan voor onze fabrieken. Door de enorme groei die wij jaar op jaar doormaken kwamen we in de knel te zitten met onze beschikbare capaciteit en oppervlakte. Dapp heeft ons met data-analyses en simulatie nieuwe inzichten weten te bieden. Ook hebben wij samen met Dapp het terrein opnieuw in kunnen delen tijdens brainstormsessies. Na het uitwerken van deze verschillende opties en het naast elkaar zetten van de daarbij behorende voor- en nadelen hebben wij een weloverwogen, toekomstgerichte keuze kunnen maken."

- Cees van Driel, Manager Logistiek bij Remia CV

“Aangezien er bij Niacet veel projecten lopen en afgerond worden om de efficiëntie en output van het equipment te verhogen, is het essentieel om de Piping & Instrumentation Diagrams op orde te hebben. Dit geldt zowel voor as-built tekeningen die niet tijdig bijgewerkt zijn als het opstellen van sloop en project P&ID’s voor lopende projecten. Deze tekeningen zijn een absolute must om stappen te maken, zo besteden we geen tijd aan het uitzoeken hoe iets zit maar aan hoe we iets kunnen verbeteren. Dapp verzorgt zelfstandig en op locatie zowel het nalopen in het veld als het intekenen van de P&ID’s en beheert voor ons de standaard als ‘key-user’.”

- Stijn Ophof, Senior Process Engineer bij Niacet BV - A Kerry Company


“Dapp heeft Bouter geholpen met het aanbrengen van structuur in het bestaande tekeningenpakket. In samenspraak met ons heeft Dapp ook onze matig gedocumenteerde rijpingslocaties in kaart gebracht middels een 3D scan die gebruikt is om zowel 2- als 3D tekeningen te kunnen vervaardigen. Deze tekeningen helpen ons om onder andere projecten gestructureerder uit te voeren. Naast voorgenoemde werkzaamheden helpt Dapp ons nog steeds met het up-to-date brengen van bestaand tekenwerk en kunnen we bij hen terecht voor het uitwerken van projecttekeningen.”

- Peter Spiegelenberg, Plant Manager Bouter Group

“Dapp heeft ons ondersteund bij het in kaart brengen van mogelijke verbeterpunten bij ons processing- en packstation in Marokko. Aan de hand van een grondige data analyse, uitgebreide simulatie, interviews met betrokkenen en een meerdaags bedrijfsbezoek is er door Dapp, in samenwerking met zowel Primeale United als ons processing- en packstation, een toekomstbestendig plan gepresenteerd dat aansluit op de ambities van Primeale United en waar alle betrokken partijen tevreden over zijn. “

- John Heijboer, Project manager Primeale United

“Dapp heeft ons geholpen met het realiseren van ons nieuwe DC in Bleiswijk. Om tot deze realisatie heeft Dapp vanuit het netwerk ook een team van specialisten aan kunnen leveren. Hierdoor konden wij relatief zorgeloos naar het moment van oplevering toewerken. Daarnaast is het pand zeer duurzaam en schaalbaar, waardoor wij óók met oog op de toekomst vrij van zorgen zijn.”

- Otto Miltenburg, Mede-eigenaar Konings-Zuivel

In 5 steps FROM DESIGN TO REALIZATION

INTEGRAL PROJECT APPROACH FOR TECHNICAL AND LOGISTICS INVESTMENT PROJECTS FROM DESIGN TO EXECUTION

1
Initiation
“Idea”
2
Definition
“what”
3
Draft
“How”
4
Realisation
“Create”
5
Close
“to maintain”
Dapp
5 steps background

Facility Layout Solution

Facility Layout Solution (FLS) is a tool developed by Dapp to generate the optimal layout for your factory. We do this based on data instead of the well-known gut feeling.

Interested in what we can do for you concerning the layout of your factory? Leave your details and we will contact you as soon as possible.

  • AVOID bottlenecks IN THE LAYOUT
  • SAVE ON TRADING COSTS
  • GET THE MOST EFFICIENT LAYOUT
  • INSIGHT IN PRODUCTION CAPACITY
  • KNOWLEDGE ABOUT CUSTOMIZING YOUR LAYOUT
  • GET SCIENTIFIC FOUNDATION
  • Integral insight into your factory
  • Clarity of impact of future scenarios
  • Better utilization of available space
  • Reducing unnecessary movements
  • Better flow between production and logistics

Dapp News

Het masterplan proces: de belangrijkste factoren

Het mas­ter­plan pro­ces: de be­lang­rijk­ste fac­to­ren


Het ontwikkelen van een masterplan voor een fabriek waarin alle werkprocessen zijn meegenomen, omvat een reeks goed gedefinieerde stappen. Het derde en laatste artikel in deze reeks vertelt je meer over de stappen die essentieel zijn voor het opstellen van een masterplan voor jouw fabriek. Allereerst vertellen we je graag meer over de belangrijke factoren bij het opstellen van je masterplan. Begin met een goede voorbereiding en initiatie. Bepaal allereerst de specifieke doelen en de gewenste uitkomsten van het masterplan. Stel hierna een projectteam samen door vertegenwoordigers te kiezen van verschillende afdelingen. Denk hierbij aan productie, logistiek, finance en IT. Zorg er ook voor dat verdere interne en externe stakeholders tijdig betrokken worden zodat ook hun input gebruikt kan worden! Maak hierna een situatieanalyse, oftewel een blauwdruk van de huidige situatie. Analyseer de huidige sterke en zwakke punten van de fabriek, evenals eventuele kansen en bedreigingen. Onderzoek ook de huidige processen, middelen, capaciteiten en infrastructuur van de fabriek. Vergeet niet om ook kennis de houden met (veranderende) regelgeving. Definieer dan de visie en doelstellingen. Formuleer een lange termijnvisie die de toekomst van de fabriek beschrijft. Definieer ook duidelijk de doelen die je wilt bereiken. Houd hierbij rekening met de commerciële outlook voor de komende jaren. Dan begin je met het bepalen van je tactische plannen. Optimaliseer productieschema's, capaciteitsplanning, techniek, supply chain, voorraadbeheer, distributieprocessen, investeringen en resource allocatie. Identificeer hierna de potentiële risico’s die de uitvoering van het masterplan kunnen bedreigen, zoals het verkrijgen van een vergunning. Bepaal dus ook mitigerende maatregelen om de risico’s te beheren en minimaliseren. Ontwikkel een implementatieplan die de fases van de implementatie beschrijft en definieer de belangrijkste mijlpalen en prestaties. Je wilt uiteraard je voortgang kunnen meten. Om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van deze voortgang  is communicatie een belangrijke factor. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van zijn of haar verantwoordelijkheden. Ben dus alert op goede monitoring en evaluatie. Implementeer systemen voor continue monitoring van de voortgang en prestaties. Plan ook regelmatige evaluaties in om de effectiviteit van het plan te beoordelen. Omstandigheden veranderen continu. Het is dan ook zaak om het masterplan periodiek te toetsen en indien nodig te zorgen voor de juiste bijsturing. Afsluitend moet niet vergeten worden om voldoende duurzame maatregelen te integreren in de strategische en tactische plannen voor de fabriek, zodat innovatie en continue verbetering gewaarborgd worden. Niet iedereen kan een masterplan ontwikkelen Het ontwikkelen van een effectief masterplan voor een fabriek vereist een combinatie van vaardigheden en ervaring. Externe ondersteuning kan hierbij van pas komen. Hierna zijn een aantal belangrijke vereisten benoemd om een goed masterplan voor een fabriek te ontwikkelen weergegeven. Strategisch denkvermogen Het vergt strategisch denkvermogen om de toekomstige fabriek vorm te geven. Een lange termijn visie kan hierbij zeer helpen. Het vertalen van deze visie naar meer concrete actiepunten en uitvoerbare plannen vraagt een bepaald abstractievermogen van de vormgevers van het toekomstplan voor de fabriek.   Analytische vaardighedenNiet alleen het vormgeven van strategie en uitvoeringsplannen maar ook het analytisch vermogen om de fabriek zoals deze nu is vormgegeven te doorgronden door gebruik te maken van bijvoorbeeld data analyse, proceskennis, integrale vakkennis, capaciteiten, logistiek, techniek en distributie vraagt een brede en open blik over het functioneren en de performance van de fabriek op dit moment.   ProjectmanagementvaardighedenExpertise in het plannen en organiseren van complexe projecten, inclusief het opstellen van tijdlijnen, investeringen en mijlpalen zijn evident bij het ontwikkelen van een masterplan. Het identificeren en beheren van potentiële risico’s, de mitigatieplannen, de ervaring met het implementeren van plannen, doorzettingsvermogen om tot een goed masterplan te komen is eveneens van groot belang.   Communicatie Het ontwikkelen van een masterplan is één ding. Een masterplan op de juiste manier communiceren is minstens zo belangrijk. Je wilt enerzijds betrokkenheid bij het masterplan creëren en anderzijds wil je het plan realiseren. Hier is het zoeken naar de juiste balans. Het vooral zaak om aan te geven waarom je bepaalde stappen gaat nemen de komende jaren, in welke volgorde en wat dat betekent voor de fabriek. Het bevorderen van de acceptatie van het masterplan is een ‘verandering’ maar zeer noodzakelijk. Accepteer dat je ook niet iedereen mee krijgt.   Externe ondersteuning nodigEerder is al aan de orde geweest dat het onderschatten van het ontwikkelen van een masterplan zeer vervelend kan uitpakken. Zeker als er zaken in gang zijn gezet terwijl er een visie en integraal beeld van de toekomst van de fabriek ontbreekt. De ervaring leert dat als je een tijdje in de fabriek werkzaam bent er toch een soort ‘eenzijdige’ blik ontstaat over het functioneren en de performance van de fabriek. Onbewust kunnen er dan problemen ontstaan als de verkeerde beslissingen worden genomen. Ook blijkt dat het integraal overzien van wensen of beslissingen ook niet altijd even eenvoudig is. Soms worden beslissingen zelfs uitgesteld omdat men niet weet waar te beginnen omdat elke stap invloed heeft op andere stappen. Natuurlijk hebben fabrieken een beeld van wat er in hun fabriek gebeurt. Maar is dat echt zo? Is er echt een integraal beeld van wat er op dit moment in de fabriek plaatsvindt? Er is bijvoorbeeld best veel data beschikbaar maar wordt die gebruikt voor een grondige analyse bijvoorbeeld? Werkt een fabriek met visuele hulpmiddelen zodat de fabriek in 2D of 3D te zien is? In de fabriek is er nagenoeg niemand meer die exact weet, over alle kennisgebieden heen, hoe e.e.a. in elkaar steekt terwijl dit aspect het vertrekpunt is voor de ontwikkeling van een masterplan. Het kan daarom zeer raadzaam zijn om er externe ondersteuning bij te halen. Specialisten op het gebied van data analyse, visualisatie, simulatie, logistiek en fabriekslay-outs kunnen de ontwikkeling van het masterplan namens en voor de fabriek vormgeven. Eventuele emotie en ‘buikgevoel’ van betrokkenen kan daarmee worden uitgesloten. Op basis van data, tekeningen, processen en capaciteiten van de fabriek zijn externe specialisten al snel op de hoogte van hoe de fabriek op dit moment functioneert. Met een onafhankelijke blik, projectmanagement vaardigheden en visuele hulpmiddelen zijn zij in staat om niet alleen de huidige situatie in kaart te brengen maar ook om het masterplan van de toekomstige fabriek dusdanig te presenteren dat er een begrijpelijk toekomstscenario voorligt waarbij een logische volgorde van toekomstige stappen te zien is. Wat gaat er fout als je geen masterplan hebt? Het ontbreken van een masterplan bij ingrijpende veranderingen in een fabriek kan leiden tot tal van problemen die de efficiëntie, productiviteit en uiteindelijk de winstgevendheid van de organisatie ernstig kunnen beïnvloeden. Ook kan je later geconfronteerd worden met foutieve besluiten uit te verleden waardoor je nu problemen ondervindt. Hier zijn enkele van de belangrijkste problemen die zich kunnen voordoen: Gebrek aan richting en focusZonder een masterplan is er geen duidelijke visie of doelstelling voor de organisatie. Dit leidt tot inconsistente en ongecoördineerde inspanningen. Afdelingen en teams werken mogelijk aan verschillende doelen of prioriteiten, wat resulteert in een inefficiënte inzet van middelen en verminderde productiviteit.   Inefficiënte middelenverdelingEen masterplan helpt bij het efficiënt toewijzen van middelen zoals personeel, tijd en budget. Zonder deze planning kan er wanbeheer van middelen optreden, wat resulteert in hogere operationele kosten en lagere rendementen. Projecten kunnen te maken krijgen met budgetoverschrijdingen en vertragingen door slechte planning. In bepaalde gevallen heb je zelfs de beschikbare gelden in de verkeerde projecten gestoken.   Verhoogd risico op projectmislukkingenHet ontbreken van een plan verhoogt het risico dat belangrijke projecten en veranderingen mislukken. Zonder een goed gedefinieerd pad kunnen kritieke stappen worden overgeslagen, wat leidt tot onvolledige of ineffectieve implementaties. Dit kan aanzienlijke financiële verliezen en reputatieschade veroorzaken.   Slechte voorbereiding op veranderingenEen masterplan bereidt een organisatie voor op toekomstige veranderingen en uitdagingen. Zonder zo’n plan is een bedrijf minder flexibel en minder in staat om snel te reageren op marktveranderingen, technologische innovaties of economische schommelingen. Dit gebrek aan voorbereiding kan leiden tot verlies van concurrentievoordeel.   Inefficiënte productie en logistiekZonder een goed gedefinieerd productie- en logistiek masterplan kunnen processen inefficiënt en ongeorganiseerd zijn. Dit resulteert in langere doorlooptijden, hogere productiekosten, verhoogde verspilling van grondstoffen en potentiële downtime van productielijnen. Ook het voorraadbeheer kan problematisch worden, met overmatige voorraden of tekorten als gevolg. Een juiste balans tussen productie en logistiek is evident voor een goed functionerende fabriek waarbij rekening gehouden moet worden met voldoende ruimte en een juiste lay-out van de fabriek.   Onvoldoende risicomanagementEen masterplan helpt bij het identificeren en beheren van risico’s. Het ontbreken van een gedegen risicomanagementstrategie kan leiden tot ernstige verstoringen en financiële verliezen. Extra aandacht binnen een masterplan is de veiligheid van werken voor de mensen in de fabriek. Het werken met machines, material handling equipment, heftrucks, AGV’s, AMR’s e.d. door mensen maakt dat er per definitie sprake is van potentiële veiligheidsrisico’s.   Verlies van concurrentievoordeelBedrijven zonder een strategisch masterplan lopen het risico achter te blijven op concurrenten die wel goed gepland en georganiseerd zijn. Innovaties kunnen worden gemist, marktkansen kunnen onbenut blijven en strategische beslissingen kunnen te traag of ineffectief worden genomen. Dit verlies van concurrentievoordeel kan leiden tot een daling in marktaandeel en winstgevendheid.   Belemmering van groei en ontwikkelingEen masterplan is essentieel voor het plannen van toekomstige groei en ontwikkeling. Zonder dit plan is het moeilijk om nieuwe markten te betreden, nieuwe producten te lanceren of capaciteitsuitbreidingen effectief te beheren. Dit kan de groei van de organisatie belemmeren en kansen voor schaalvergroting beperken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een veranderend productportfolio waardoor je in de fabriek vaker en sneller moet gaan omstellen. Dat zal je dus grondig moeten aanpakken. Een masterplan biedt dan een uitkomst. Conclusie Het belang van masterplannen in fabrieken kan niet genoeg worden benadrukt. Ze vormen de leidraad voor strategische en tactische besluitvorming, zijn essentieel voor het bereiken van operationele doelstellingen en bevorderen de groei en het concurrentievoordeel. Door het ontbreken van een (juist) masterplan ontstaan echter diverse problemen, waaronder een gebrek aan richting, inefficiënte middelenverdeling, en een belemmering van de groei van je fabriek. De voorbereiding van het masterplan project is cruciaal, waarbij strategisch denkvermogen, projectmanagement vaardigheden, analytische vaardigheden, communicatie en leiderschap een rol spelen. Externe ondersteuning biedt een objectieve blik en expertise om het masterplan te versterken. Concrete acties, zoals het gebruik van data-analyse, visualisatie en simulatie van productie en logistieke processen en integrale fabrieksscenario’s, helpen bij het verminderen van abstractie en het concreet maken van het masterplan. Een goed doordacht masterplan bevordert efficiëntie, kwaliteit, klanttevredenheid en groei, terwijl het fabrieken wapent tegen onverwachte uitdagingen en de concurrentiepositie versterkt. Hopelijk heb je na het lezen van onze drie artikelen over masterplanning een goed beeld gekregen van wat dit inhoudt. We hebben je hopelijk kunnen overtuigen van het feit dat een gedegen masterplan dé sleutel is tot succesvolle en veerkrachtige fabrieksoperaties in een steeds veranderende omgeving. Wil je meer te weten komen over wat Dapp voor jou kan betekenen op het gebied van masterplanning? Neem dan hier contact met ons op!

18 November 2024
De ontwikkeling van een masterplan gaat stap voor stap

De ont­wik­ke­ling van een mas­ter­plan gaat stap voor stap

Het opstellen en implementeren van een masterplan vereist een gestructureerde aanpak. Het vorige artikel heeft je al meer verteld over wat masterplanning inhoudt en heeft enkele voordelen benoemd. Deel 2 van de artikelreeks over masterplanning beschrijft een handig stappenplan dat je kunt volgen om aan je masterplan te beginnen. Ook tonen we je een overzicht met verschillende invalshoeken voor jouw masterplan en bespreken we de mogelijke valkuilen van jouw masterplanproject. Vanzelfsprekend bespreken we ook hoe je deze valkuilen kunt voorkomen. Allereerst ons stappenplan om tot een betrouwbaar masterplan te komen: Start met een visie Begin met het definiëren van een heldere visie die de belangrijkste korte- en lange termijn doelen van de organisatie weerspiegelen. Wat wil je bereiken en wanneer? Welke projecten zijn al in uitvoering? Welke projecten worden al voorbereid en zijn goedgekeurd? Wat zijn jouw plannen voor de toekomstige fabriek? Het ontbreken van een toekomstvisie beperkt de kwaliteit van een masterplan hebben we in de praktijk ervaren. Eerst een visie hebben, dan een masterplan opstellen is de juiste volgorde zoals we in de praktijk hebben ervaren. Uitvoeren van een situatieanalyse (blauwdruk) Voer een uitgebreide interne (en externe) analyse uit om de huidige positie van het bedrijf te begrijpen. Bepaal waar je goed in bent en waar je uitdagingen liggen. Welke mogelijkheden zijn er? Wat is de exacte status van jouw fabriek op dit moment (gebruik hiervoor data, tekeningen, plannen, flows, trends, techniek, logistiek, investeringen e.d.)? Vaak ontbreekt binnen de fabriek de kennis van een adequate data analyse en het visualiseren van de huidige status van de fabriek. Door data analyse toepassingen creëren we voor fabrieken integraal inzicht geboden in de huidige en toekomstige situatie van de fabriek. Op basis hiervan kunnen er diverse toekomstscenario’s worden ontwikkeld waarbij rekening wordt gehouden met de huidige situatie. Formuleren van strategische doelen Stel lange termijndoelen die realistisch zijn waarbij je rekening houdt met de huidige situatie. Maak uitgangspunten voor de toekomstige situatie scherp en gebruik deze als vertrekpunt en leidraad voor het masterplan. Ontwikkelen van tactische plannen Bepaal de specifieke acties die nodig zijn om de strategische doelen te bereiken. Dit omvat het toewijzen van middelen, het opstellen van tijdschema's en het definiëren van verantwoordelijkheden. Zorg voor een logische volgorde in de realisatie van deze plannen en bepaal of lopende acties op korte termijn passen binnen het masterplan. Implementatie Een masterplan is niet alleen een opsomming van de belangrijkste stappen die je wilt nemen in de toekomst. Een masterplan geeft heel duidelijk weer welke hoofdstappen er welke idealiter worden ondersteund door visuele weergaven van het masterplan. Je kan hier denken aan een 2D maar beter nog een 3D weergave van zaken die je gaat aanpakken en zaken die je gaat vernieuwen of vervangen. Toekomstige blauwdruk masterplan Zorg voor een duidelijke communicatie en coördinatie van het masterplan ontwerp (blauwdruk) tussen alle betrokkenen. Naast mondelinge en tekstuele communicatie is ook hier het visualiseren van de toekomstige fabriek erg waardevol. Monitoring en evaluatie Stel mechanismen in voor voortdurende monitoring en evaluatie van de voortgang. Er kan worden gewerkt met een stuurgroep bijvoorbeeld waar belangrijke keuzes en beslissingen genomen kunnen worden, bijvoorbeeld over de uitgangspunten maar ook over bepaalde voorgestelde toekomstscenario’s. Welke invalshoeken zijn er? Er zijn verschillende onderdelen binnen het masterplan, elk ontworpen om specifieke aspecten van een organisatie of project te beheren en te optimaliseren. Je zou kunnen stellen dat er voor een fabriek maar één integraal masterplan kan zijn. Uiteraard kan de invalshoek anders zijn maar een masterplan houdt rekening met alle fabrieksaspecten. In de afbeelding hieronder staan enkele van de meest voorkomende invalshoeken. Een masterplan ontwikkelen, dat is toch niet zo moeilijk… Het onderschatten van het belang van een masterplan kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor een fabrieksorganisatie. Hier zijn enkele belangrijke implicaties als het niet hebben van een masterplan wordt onderschat: Gebrek aan richting en focusZonder een masterplan ontbreekt een duidelijke visie en richting voor de organisatie. Dit leidt tot inconsistente en ongecoördineerde inspanningen, waarbij afdelingen en teams werken zonder gezamenlijke doelen. Hierdoor kunnen middelen verspild worden en kan de algehele productiviteit afnemen. Inefficiënte middelenverdelingEen masterplan helpt bij het efficiënt toewijzen van middelen zoals personeel, tijd en budget. Zonder deze planning kan er een wanbeheer van middelen plaatsvinden, wat resulteert in hogere operationele kosten en lagere rendementen. Projecten kunnen te maken krijgen met budgetoverschrijdingen en vertragingen door slechte planning Verlies van concurrentievoordeelBedrijven zonder een strategisch masterplan lopen het risico achter te blijven op concurrenten die wel goed gepland en georganiseerd zijn. Innovaties kunnen worden gemist, marktkansen kunnen onbenut blijven, en strategische beslissingen kunnen te traag of ineffectief worden genomen. Dit verlies van concurrentievoordeel kan leiden tot een daling in marktaandeel en winstgevendheid. Verhoogd risico op mislukkingHet niet hebben van een masterplan verhoogt het risico dat belangrijke (investerings-) projecten en veranderingen mislukken. Zonder een goed gedefinieerd plan kunnen kritieke stappen over het hoofd worden gezien, wat leidt tot onvolledige of ineffectieve implementaties. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen en zelfs reputatieschade. Belemmering van groei en ontwikkelingEen masterplan is essentieel voor het plannen van toekomstige groei en ontwikkeling. Zonder dit plan is het moeilijk om nieuwe markten te betreden, nieuwe producten te lanceren of capaciteitsuitbreidingen effectief te beheren. Dit kan de groei van de organisatie belemmeren en kansen voor schaalvergroting beperken. Slechte voorbereiding op veranderingenEen masterplan bereidt een organisatie voor op toekomstige veranderingen en uitdagingen. Zonder zo'n plan is een bedrijf minder flexibel en minder in staat om snel te reageren op marktveranderingen, technologische innovaties of economische schommelingen. Dit gebrek aan voorbereiding kan leiden tot verlies van concurrentievoordeel. Inefficiënte productie en logistiekZonder een goed gedefinieerd en gecoördineerd productie- en logistiek masterplan kunnen processen inefficiënt en ongeorganiseerd zijn. Dit resulteert in langere doorlooptijden, hogere productiekosten, en verhoogde verspilling van grondstoffen. Voorraadbeheer kan problematisch worden, met overmatige voorraden of tekorten als gevolg Een gedegen voorbereiding voorkomt onaangename verrassingen Het opstellen van een juist masterplan vereist grondige en uitgebreide voorbereidingen om ervoor te zorgen dat het plan effectief en uitvoerbaar is. Welke essentiële voorbereidingen zijn er? Allereerst is het belangrijk dat de visie en scope van het masterplan goed in kaart gebracht worden. Formuleer hiervoor een inspirerende lange termijnvisie die de toekomstige richting van jouw bedrijf duidelijk maakt. Hiernaast is het belangrijk dat je een situatieanalyse uitvoert om de huidige blauwdruk van de fabriek in kaart te brengen. Analyseer hiervoor bijvoorbeeld de interne processen, middelen, voorgenomen plannen, investeringen en organisatorische structuur. Heb je de fabriek goed in kaart gebracht, betrek dan de belanghebbenden, zoals managers, medewerkers en andere interne stakeholders. Zo krijg je inzicht in eenieders perspectieven en behoeften. Zorg er wel voor dat je het kernteam beperkt tot enkele key players. Bepaal samen de strategische doelen en tactische plannen. De toekomstige doelen rangschik je vervolgens op basis van belang en haalbaarheid. De tactische plannen beschrijven vervolgens de stappen en middelen die nodig zijn om de strategische doelen te bereiken. Zorg er ook voor dat duurzaamheids- en innovatiestrategieën geïntegreerd worden in de plannen, zodat continue verbetering mogelijk gemaakt wordt. Maak vervolgens een gedetailleerd budget en wijs de financiële middelen toe. Zorg ervoor dat er voldoende kennis en kunde aanwezig is voor (het uitvoeren van) elke actie. Identificeer hiernaast ook de potentiële risico’s welke het succes van het masterplan kunnen bedreigen. Ontwikkel dus ook strategieën die de geïdentificeerde risico’s mitigeren. Stel een gedetailleerde tijdlijn op die de fasen van de implementatie beschrijft en definieer belangrijke mijlpalen om de voortgang te nemen. Maak hiernaast een communicatieplan om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de huidige voortgang. Werk hiernaast met een stuurgroep en een projectdashboard. Overleg frequent met stakeholders, toets de ideeën, leg beslissingen vast en ‘stick-to-the-plan’. Wanneer er in het verleden een vergelijkbaar project bij een andere fabriek binnen de groep is uitgevoerd is het belangrijk de leerpunten vanuit dit masterplan traject mee te nemen in het huidige masterplan. Maak dus gebruik van een benchmark en de ‘best practices’ vanuit vorige projecten. Na het lezen van het tweede artikel in deze reeks heb je hopelijk goed in kaart waar je moet beginnen met een masterplan voor jouw fabriek en de zaken waar je goed op moet letten. Het derde en tevens laatste artikel in deze reeks behandelt het masterplan proces in meer detail en gaat hierbij dieper in op de vereiste vaardigheden bij het opstellen van jouw masterplan. Nu al benieuwd wat Dapp voor jou kan betekenen op het gebied van masterplanning of geïnteresseerd in andere services die Dapp jou kan bieden? Neem hier contact op!

04 November 2024
Masterplanning: The key to strategic and tactical decision making

Mas­ter­plan­ning: The key to strate­gic and tac­ti­cal de­ci­sion mak­ing

In de dynamische en steeds complexer wordende wereld van de voedingsindustrie is het essentieel om voortdurend vooruit te kijken en strategische beslissingen te nemen die zowel de korte- als lange termijndoelen ondersteunen. De effectiviteit van deze beslissingen hangt in grote mate af van de aanwezigheid van een goed doordacht en uitvoerbaar masterplan. De slogan, "Masterplanning – de sleutel tot strategische en tactische besluitvorming", benadrukt het belang van een masterplan als de kern van alle belangrijke bedrijfsbeslissingen.  In een driedelige serie artikelen willen we je meer vertellen over het belang van een gedegen masterplan. In het eerste artikel van deze reeks gaan we je meer vertellen over wat een masterplan precies behelst en waarom het belang van masterplanning niet onderschat moet worden. Wat is een masterplan precies? Een masterplan is een uitgebreid document dat de visie, doelen, strategieën en acties van een organisatie uiteenzet voor een specifieke periode. Het dient als een roadmap die de richting aangeeft waarin het bedrijf zich zal/wil ontwikkelen, rekening houdend met zowel interne als externe factoren. Een effectief masterplan omvat verschillende domeinen zoals productie, logistiek, ICT, techniek, kwaliteit, sales, financiën en HR. De mate van het detailniveau van het masterplan hangt af van de huidige situatie en de toekomstplannen die er zijn. Wat zijn de belangrijkste 6 componenten van een masterplan? Visie en MissieHet startpunt van elk masterplan is een duidelijke visie en missie. Deze elementen definiëren de lange termijn doelen en de fundamentele waarden van het bedrijf. Een toekomstvisie is belangrijk voor het ontwikkelen van een masterplan. Zonder toekomstvisie spreek je meer een projectplan dan een masterplan. SituatieanalyseEen grondige analyse van de huidige interne en externe omgeving. Dit omvat een analyse om de huidige positie van het bedrijf te begrijpen maar ook het functioneren van de fabriek op dit moment. Je maakt een koppeling tussen commerciële plannen en capaciteitsplannen van de fabriek. Strategische doelenWelke lange termijndoelen wil het bedrijf bereiken? Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologie toepassen, het verduurzamen van de fabriek, het flexibeler kunnen produceren, het optimaliseren van de logistiek en supply chain, het investeren in nieuwe productielijnen of material handling en het vergroten en herinrichten van de fabriek zelf. Tactische plannenSpecifieke acties en korte termijndoelen die bijdragen aan het bereiken van de strategische doelen. Deze plannen, vaak samengevat in een investeringsoverzicht, hebben een bepaalde volgorde en moeten flexibel genoeg zijn om aanpassingen mogelijk te maken in reactie op veranderende omstandigheden. Resource allocatieEen plan voor het toewijzen van middelen zoals personeel, financiën (investeringen), en technologie om de strategische en tactische doelen te bereiken. Je kan niet altijd alles tegelijk dus soms is er wel budget maar niet de resources om de plannen te realiseren. Belangrijk om vanuit het masterplan te weten wat, wanneer aan resource capaciteit nodig is. Monitoring en evaluatieMechanismen voor continue monitoring en evaluatie om de voortgang te meten en bij te sturen waar nodig. Een masterplan is een ‘levend’ document en het vergt soms wel wat aanpassingsvermogen zonder dat je afwijkt van je lange termijndoelen. Waarom is masterplanning zo cruciaal? Masterplanning speelt een cruciale rol in zowel strategische als tactische besluitvorming om verschillende redenen. Als er geen visie is over de toekomstige ontwikkeling van de fabriek dan zou de realiteit je wel eens kunnen inhalen met alle gevolgen van dien. Zijn er belangrijke ontwikkelingen die je in jouw fabriek moet toepassen? Zijn deze ingrijpend te noemen? Worstel je met de volgorde waarin je bepaalde doelstellingen of acties moet nemen en weet je niet wat de kosten hiervan zijn? Dan is een integraal masterplan met de juiste helicopterview, echt belangrijk. Belangrijke redenen om een masterplan te ontwikkelen zijn: Richting en focusEen masterplan biedt een duidelijke richting en helpt het directie, management en andere medewerkers zich te concentreren op de belangrijkste prioriteiten. Het voorkomt dat het bedrijf afwijkt van zijn doelen door tijdelijke trends of een crisis. Gaan we groeien of moeten we onverhoopt afschakelen? Is er een verwachte uitbreiding van ons productportfolio? Hoe zien onze klanten de toekomst van onze fabriek? Moet ik nieuwe productielijnen aanschaffen? Moet ik investeren in duurzaamheid? Hoe moet ik mijn logistiek gaan organiseren? Wat kosten al die ontwikkelingen? Elke belangrijke beslissing kan binnen de contouren van het masterplan worden genomen. Een masterplan zorgt ervoor dat je de juiste beslissingen neemt. CoördinatieEen masterplan helpt bij het coördineren van de verschillende afdelingen binnen de fabriek en zorgt ervoor dat alle onderdelen van de organisatie integraal samenwerken naar de gemeenschappelijke doelen. Dit vermindert de kans op conflicten, miscommunicatie en faalkosten. Je bent namelijk met de juiste dingen bezig. Je toekomstplan is helder. RisicobeheerDoor potentiële risico's te identificeren en strategieën te ontwikkelen om deze te mitigeren, helpt een masterplan het bedrijf om beter voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden. Risico’s zijn bijvoorbeeld het voldoen aan wet- regelgeving (elektraverbruik, waterverbruik, vergunningen e.d.) maar ook het maken van verkeerde keuzes of volgordes zodat achteraf blijkt dat de fabriek vastloopt omdat productie en logistiek niet op elkaar zijn afgestemd omdat je bijvoorbeeld te weinig opslagruimte hebt of de lay-out beperkt je bij de aanvoer van grond- en hulpstoffen naar de productielijnen. Efficiënt gebruik van middelenEen goed doordacht masterplan zorgt voor een efficiënte toewijzing van middelen wat resulteert in kostenbesparingen en een hogere productiviteit. Je wilt je middelen inzetten daar waar deze het meeste renderen dan wel van strategisch belang zijn. Het optimaliseren van de fabriekslay-out, de productie en de logistiek in de juiste volgorde geeft een beeld van de juiste toewijzing van de middelen in de komende jaren. BesluitvormingHet fungeert als een leidraad voor het nemen van zowel strategische als tactische beslissingen, waardoor het besluitvormingsproces gestroomlijnder en effectiever wordt. Communicatie aan betrokkenen wordt eenvoudiger als je een masterplan hebt. Je weet nl. precies waar je naartoe wilt. De relatie tussen strategische en tactische besluitvorming Strategische en tactische besluitvorming zijn nauw met elkaar verweven en vormen samen dé ruggengraat van een effectief masterplan. Veelal wil je van een bestaande situatie weten hoe je naar een toekomstige situatie wilt komen. Strategische besluitvormingDit omvat het nemen van lange termijn beslissingen (3 – 10 jaar) die de algehele richting van de fabriek bepalen. Het omvat de vaststelling van doelen, het identificeren van groeikansen en het ontwikkelen van kernstrategieën. Tactische besluitvormingDit betreft de korte termijn acties en beslissingen die nodig zijn om de strategische doelen te bereiken. Het gaat om het plannen en uitvoeren van specifieke projecten en het beheren van dagelijkse operaties. De voordelen van masterplanning voor fabrieken In fabrieken worden grondstoffen worden omgezet in halffabricaten en/of eindproducten. Fabrieken kennen een dynamische omgeving waarbij efficiëntie en effectiviteit een grote rol spelen om winstgevend te kunnen zijn. De druk op kosten blijft dus altijd bestaan. Duurzaamheid, flexibiliteit en een snelle aanpassing aan veranderende omstandigheden zijn minstens zo belangrijk geworden. Het toepassen van nieuwe technologieën en automatisering is dé uitdaging om het toekomstig bestaan van de fabriek te blijven waarborgen. Vijf voordelen van het ontwikkelen van een masterplan zijn: Verbeterde productielogistiekEen masterplan helpt bij het stroomlijnen van de productielogistiek door processen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat grondstoffen efficiënt worden omgezet in halffabricaten en/of eindproducten. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert verspilling. Een verbeterde productielogistiek betekent tevens een verbeterde distributielogistiek. Optimalisatie van de fabriekslay-outDoor de fysieke indeling van de fabriek te herzien, kunnen fabrieken de flows zoals grondstoffen, verpakkingsmaterialen, eindproducten, rework, looproutes en material handling equipment verbeteren, knelpunten elimineren en de algehele efficiëntie verhogen. De ‘houdbaarheid’ van een fabriekslay-out varieert vandaag de dag tussen 1 en 3 jaar (!). Dat betekent dat je eigenlijk continue bezig moet zijn met het optimaliseren van de lay-out op basis van de flows. Ga maar eens na hoe je er 3 jaar terug voor stond en wat er allemaal al is veranderd. Is de lay-out nog steeds okay? (On)mogelijkhedenEen goed masterplan bevat een beeld van de mogelijkheden en de onmogelijkheden die een fabriek heeft op basis van de huidige situatie en de toekomstige plannen. Ondanks dat je nu niet investeert in nieuwe technologie betekent niet dat je daar geen rekening mee houdt in de toekomst. Als je bijvoorbeeld de verpakkingslijnen verder wilt automatiseren door een ‘end of line’ (EoL) oplossing maar daar nu niet in wilt investeren kan je er qua lay-out en inrichting voor de toekomst wel degelijk rekening mee houden binnen het masterplan. Je anticipeert in feite op een toekomstig plan zonder daar nu direct in te investeren. KostenbeheerDoor een strategische kijkrichting van je fabriek en de ontwikkelingen daarvan scherp te hebben, omdat je een masterplan hebt, kan je voorspellen welke investeringen of uitgaven je zult moeten doen de komende jaren om dat plan te realiseren. Dat betekent dat je kostenbeheer richting toekomst verbetert. Zowel voor je vervangingsinvesteringen als voor investeringen in nieuwe technologie en automatisering. Voor een masterplan is het niet nodig om dit zeer gedetailleerd in beeld te hebben. Een beeld op hoofdlijnen is voldoende. Data beschikbaarheidElke fabriek verzamelt data. Soms op papier, meestal in systemen. Fabrieken hebben vaak zoveel data beschikbaar maar doen er niets mee. Er ontstaat een enorme gemiste kans doordat data en data analyse niet wordt gebruikt bij het ontwikkelen van inzicht, visie en zeker ook een masterplan. De data is er, gebruik deze zodat je op ‘waarheid’ gebaseerde plannen kan ontwikkelen. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld gekregen van wat een masterplan inhoudt en wat je ervoor nodig hebt. In het volgende artikel in deze reeks wordt in meer detail besproken hoe je een gedegen masterplan ontwikkelt en welke factoren je hierbij niet moet onderschatten. 

21 October 2024
3D-scanning: Een kansrijke technologie in de voedingsindustrie?

3D-scan­ning: Een kans­rij­ke tech­no­lo­gie in de voe­dings­in­du­strie?

3D-scanning: Een kansrijke technologie in de voedingsindustrie? In deze blog proberen we de achterhalen of 3D-scanning een oplossing kan bieden voor uitdagingen in de foodbranche. De voedingsindustrie speelt natuurlijk een vitale rol in de voedselvoorziening van onze samenleving.  Voedselfabrieken worden echter geconfronteerd met tal van uitdagingen die hun vermogen om efficiënt kwaliteitsproducten te produceren in de weg kunnen staan. De toekomstige fabriek kan niet zonder het gebruik van technologie om direct inzicht te hebben in haar efficiëntie en effectiviteit om zo de juiste dagelijkse beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat haar ontwikkeling strategisch is afgestemd. Het toepassen van 3D-scanning kan dan ook oplossing bieden. Door de belangrijkste uitdagingen effectief aan te pakken met behulp van nieuwe technologieën, zoals 3D-scanning, kunnen voedingsmiddelenfabrieken hun efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid verhogen. Een voorproefje van uitmuntendheid: Een verkenning van de Nederlandse voedingsindustrie De Nederlandse voedingsindustrie is een belangrijke sector van de Nederlandse economie en is één van de grootste exporteurs van levensmiddelen ter wereld. De industrie wordt gekenmerkt door een sterke focus op efficiëntie, innovatie, duurzaamheid en voedselveiligheid. Nederland heeft een sterk geïntegreerd voedselsysteem, met een verscheidenheid aan landbouwproducten die in eigen land worden geproduceerd en uit andere landen worden ingevoerd. De industrie bestaat uit een mix van grote multinationals en kleinere, gespecialiseerde bedrijven, met een sterke focus op samenwerking en kennisdeling. De Nederlandse levensmiddelenindustrie staat bekend om haar producten van hoge kwaliteit, met name in de zuivel-, vlees- en groentesector. De sector is sterk gericht op duurzaamheid: veel bedrijven passen duurzame productiemethoden toe en investeren in hernieuwbare energie en afvalvermindering. Voedselveiligheid is ook een topprioriteit voor de Nederlandse voedselindustrie, met strenge veiligheidsprotocollen en een sterk regelgevend kader om de veiligheid en kwaliteit van voedselproducten te waarborgen. De afgelopen jaren heeft de Nederlandse voedingsindustrie ingespeeld op veranderende consumentenvoorkeuren en -trends, waaronder de toenemende vraag naar plantaardig voedsel, biologisch en niet genetisch gemodificeerd voedsel en lokaal geproduceerde ingrediënten. De industrie heeft ook geïnvesteerd in nieuwe technologieën en innovatieve productiemethoden om de efficiëntie te verbeteren en verspilling tegen te gaan. Over het geheel genomen is de Nederlandse voedingsindustrie een dynamische en innovatieve sector met een sterke focus op efficiëntie, duurzaamheid, voedselveiligheid en samenwerking. Belangrijkste uitdagingen binnen de levensmiddelenindustrie De levensmiddelenindustrie staat voor verschillende uitdagingen. Denk dan bijvoorbeeld aan: Duurzaamheid: De voedingsindustrie staat onder toenemende druk om duurzame praktijken toe te passen om haar impact op het milieu te verminderen. Dit omvat het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, het besparen van water en energie, en het minimaliseren van voedselverspilling. •    Beschikt jouw bedrijf in de voedingsindustrie over een gedocumenteerde duurzaamheidsstrategie? •    Volg en meet je jouw uitstoot van broeikasgassen, water- en energieverbruik en voedselverspilling? •    Heb jij initiatieven geïmplementeerd om jouw milieu-impact te verminderen, zoals het inkopen van lokale ingrediënten of het gebruik van hernieuwbare energiebronnen? Kosten en efficiëntie: De voedingsindustrie werkt met kleine marges, en de kostendruk kan intens zijn. Om winstgevend te blijven, moeten bedrijven manieren vinden om efficiënt te werken, verspilling te minimaliseren en de kosten te beheersen terwijl de kwaliteit en veiligheid op een hoog niveau blijven. •    Heb jij de kostenstructuur van je bedrijf geanalyseerd en vastgesteld waar de kosten kunnen worden verlaagd? •    Controleer en meet je de belangrijkste prestatie-indicatoren, zoals productie-efficiëntie en afvalvermindering, om ervoor te zorgen dat jouw activiteiten efficiënt verlopen? •    Heb jij initiatieven voor continue verbetering geïmplementeerd om processen te optimaliseren en afval te minimaliseren met behoud van kwaliteits- en veiligheidsnormen? Optimalisatie van productieprocessen en ruimtegebruik: Een van de belangrijkste redenen waarom het optimaliseren van productieprocessen en ruimtegebruik zo'n uitdaging is voor levensmiddelenfabrieken, is dat het een aanzienlijke hoeveelheid tijd, planning en nauwkeurigheid vereist in de voorbereidingsfase. Bovendien is het optimaliseren van productieprocessen en ruimtegebruik een continu proces, wat betekent dat fabrieken hun activiteiten voortdurend moeten controleren en waar nodig verbeteringen moeten aanbrengen. Dit is een kritiek aspect van de werking van voedingsmiddelenfabrieken, en als dit niet gebeurt, kan dit leiden tot aanzienlijke verspilling, verminderde efficiëntie en verloren inkomsten.  •    Zijn er machines die niet optimaal worden benut? •    Is er voldoende ruimte rond de machines voor een veilige werking en onderhoud? •    Zijn er mogelijkheden om de productieprocessen te stroomlijnen of de ruimte efficiënter te gebruiken? Voedselveiligheid: Het waarborgen van de veiligheid van voedsel is een topprioriteit voor de voedingsindustrie. Besmetting met bacteriën, virussen, chemicaliën of andere schadelijke stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid, en uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten kunnen het vertrouwen van de consument in de sector schaden. •    Heb jij een uitgebreid voedselveiligheidsprogramma opgesteld en geïmplementeerd dat voldoet aan de industriële normen en voorschriften? •    Controleer en test je jouw producten en faciliteiten regelmatig op mogelijke verontreinigingen of gevaren? •    Heb je noodplannen en -procedures ontwikkeld voor het geval zich een voedselveiligheidsincident voordoet, en zijn uw werknemers opgeleid in deze protocollen om doeltreffend te kunnen reageren? Supply chain en logistieke verstoringen: De voedingsindustrie is afhankelijk van een complex netwerk van leveranciers, fabrikanten, distributeurs en detailhandelaren om producten bij de consument te krijgen. Verstoringen van deze toeleveringsketen, zoals die welke worden veroorzaakt door natuurrampen, pandemieën of geopolitieke spanningen, kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de industrie. Ook in de fabriek zelf moet de logistiek de productieprocessen en de integrale prestaties van de fabriek volledig ondersteunen. Daarnaast moeten levensmiddelenfabrieken doeltreffende strategieën ontwikkelen om voldoende ruimte rond de machines te garanderen. Dit kan betekenen dat de lay-out van de fabriek wordt herzien en gewijzigd, dat er speciale toegangs- of vrijgaveprocedures worden ontwikkeld en dat de werknemers een goede opleiding en veiligheidsprotocollen krijgen. Door deze strategieën toe te passen, kunnen levensmiddelenfabrieken een veiligere werkomgeving creëren en het risico van ongevallen en verwondingen als gevolg van onvoldoende ruimte rond machines verminderen. •    Zijn er incidenten met werknemers? Hoe is de veiligheid van werknemers en machines geregeld? •    Zijn er obstakels of smalle looppaden die de veilige werking van machines kunnen belemmeren?  •    Zijn de werknemers opgeleid in de juiste veiligheidsprotocollen bij het bedienen en onderhouden van machines? Zijn alle machines CE-gecertificeerd, ook na revisie? Consumententrends en -voorkeuren: De voorkeuren en verwachtingen van de consument veranderen voortdurend, en de voedingsindustrie moet deze veranderingen bijhouden om concurrerend te blijven. Dit houdt ook in dat moet worden ingespeeld op trends zoals plantaardige diëten, biologische en non-GGO voedingsmiddelen en lokaal geproduceerde ingrediënten. •    Heb je marktonderzoek gedaan om op de hoogte te blijven van de veranderende consumententrends en -voorkeuren? •    Bied je verschillende opties om tegemoet te komen aan verschillende dieetbehoeften en voorkeuren, zoals plantaardige of glutenvrije opties? •    Heb je overwogen om biologische, non-GMO en lokaal geproduceerde ingrediënten in uw producten op te nemen om gezondheids- en milieubewuste consumenten aan te spreken? Dit zijn slechts enkele van de uitdagingen waar de voedingsindustrie vandaag de dag voor staat. De aanpak van deze uitdagingen vereist samenwerking en innovatie vanuit de fabriek met een integrale mindset. Technologie kan hierbij helpen. Niets doen om de uitdagingen aan te pakken is geen optie, maar wat kun je wel doen? Er zijn verschillende stappen die de voedingsindustrie kan nemen om de uitdagingen waarvoor ze staat aan te pakken: Omarm de technologie: Technologie kan een krachtig hulpmiddel zijn om de voedselveiligheid te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en verspilling tegen te gaan. De voedingsindustrie kan het gebruik van technologieën zoals blockchain, IoT, AI en robotica onderzoeken om de traceerbaarheid te verbeteren, voedselverspilling te verminderen en de operationele efficiëntie te verbeteren. Adopteer duurzame praktijken: De voedingsindustrie kan stappen ondernemen om haar milieu-impact te verminderen door duurzame praktijken aan te nemen, zoals het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, het besparen van water en energie, en het minimaliseren van voedselverspilling. Dit kan samenwerking met leveranciers inhouden, investeren in duurzame verpakkingen en duurzame productieprocessen ontwikkelen. Geef prioriteit aan voedselveiligheid: Het waarborgen van de veiligheid van voedsel is een topprioriteit voor de voedingsindustrie. Dit omvat het implementeren van strenge veiligheidsprotocollen, het investeren in voedselveiligheidstraining, en het inzetten van technologie om de traceerbaarheid te verbeteren en het risico op besmetting te verminderen. Reageer op veranderende consumentenvoorkeuren: De voedingsindustrie kan concurrerend blijven door in te spelen op de veranderende voorkeuren en verwachtingen van de consument. Dit kan de ontwikkeling van nieuwe producten, de herformulering van bestaande producten of de invoering van nieuwe productiemethoden inhouden om te voldoen aan de vraag naar plantaardig voedsel, biologisch en niet genetisch gemodificeerd voedsel en lokaal geproduceerde ingrediënten. Werk samen met partners: De voedingsindustrie moet samenwerken met betrouwbare partners op verschillende gebieden waar de fabriek mijn moeite heeft om alle kennis in huis te hebben. Technologie is een typisch gebied waar een groeiend gebrek aan kennis optreedt. De mentaliteit van een fabriek is om producten te maken en niet volledig op de hoogte te zijn van nieuwe technologie. De digitale fabriek: Hoe technologie de voedingsindustrie verandert Het gebruik van technologie biedt de voedingsindustrie juist verschillende voordelen, waaronder: Verbeterde voedselveiligheid: Technologie kan de voedselindustrie helpen de voedselveiligheid te verbeteren door real-time monitoring en gegevensanalyse om potentiële gevaren te identificeren, producten door de hele toeleveringsketen te volgen en snel te reageren op eventuele veiligheidsproblemen. Verhoogde efficiëntie: Technologie kan de voedingsindustrie helpen de efficiëntie te verhogen en verspilling te verminderen door processen te automatiseren, leveringsketens te optimaliseren en het voorraadbeheer te verbeteren. Verbeterde traceerbaarheid: Technologie kan de traceerbaarheid in de hele voedselvoorzieningsketen verbeteren, zodat bedrijven producten van boer tot bord kunnen volgen, de oorsprong van kwaliteits- of veiligheidsproblemen kunnen achterhalen en snel kunnen reageren op terugroepacties of andere problemen. Verbeterde productkwaliteit: Technologie kan de voedingsindustrie helpen de kwaliteit van haar producten te verbeteren door real-time gegevens over productieprocessen te verstrekken, waardoor bedrijven gebieden voor verbetering kunnen identificeren en hun activiteiten kunnen optimaliseren. Meer betrokkenheid van de consument: Technologie kan de voedingsindustrie helpen de consument aan zich te binden en vertrouwen op te bouwen door meer transparantie en informatie over producten te bieden, waaronder hun oorsprong, voedingsinhoud en productiemethoden. Innovatie: Technologie kan de innovatie in de voedingsindustrie stimuleren, waardoor bedrijven nieuwe producten en productiemethoden kunnen ontwikkelen, kunnen inspelen op veranderende consumentenvoorkeuren en nieuwe zakelijke kansen kunnen creëren. In het algemeen kan het gebruik van technologie de voedingsindustrie helpen de veiligheid, efficiëntie, traceerbaarheid, kwaliteit en innovatie te verbeteren, waardoor zij beter kan voldoen aan de behoeften van consumenten en belanghebbenden. De toekomst is nu: Technologie aanpassen voor een efficiënte en duurzame fabriek Technologie kan de voedingsindustrie helpen haar activiteiten te optimaliseren, de transparantie te verbeteren en nieuwe kansen te creëren. Het kan bedrijven in staat stellen producten van hoge kwaliteit te produceren die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de consument, terwijl ook de milieueffecten worden verminderd en de efficiëntie van het voedselsysteem wordt verbeterd. Het is echter belangrijk op te merken dat de invoering van technologie in de voedingssector doordacht en zorgvuldig moet gebeuren, met de nadruk op het aanpakken van de uitdagingen en kansen die specifiek zijn voor de sector. De invoering van technologie moet ook gepaard gaan met passende opleiding en training en juiste partners om ervoor te zorgen dat de technologie effectief en veilig wordt gebruikt. Gelukkig is er een oplossing voor de uitdagingen die voedselfabrieken kunnen helpen meer efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid te bereiken. Wij denken namelijk dat 3D-scanning dé oplossing kan zijn voor veel uitdagingen in de food industrie. In het vervolg van dit artikel gaan we dieper in op 3D-scanning en bespreken we hoe dit kan worden toegepast op de uitdagingen waarmee voedselfabrieken tegenwoordig geconfronteerd worden.  Een korte geschiedenis en ontwikkeling van 3D scannen De wortels van 3D scannen liggen in het begin van de jaren 1960, toen de eerste 3D profielanalysatoren werden ontwikkeld. Deze vroege scanners gebruikten op licht gebaseerde systemen om 3D-gegevenspunten van objecten vast te leggen, zij het met beperkte nauwkeurigheid en resolutie. In de loop der jaren hebben technologische vooruitgang en innovaties in de sensortechnologie geleid tot de ontwikkeling van verschillende 3D-scanmethoden, waardoor de mogelijkheden en bruikbaarheid sterk toenamen. In de jaren 1980 werd 3D scannen met behulp van lasers een baanbrekende technologie. Door laserstralen te gebruiken om afstanden te meten en precieze 3D-modellen van objecten te maken, verbeterden laserscanners de nauwkeurigheid en snelheid van het vastleggen van 3D-gegevens aanzienlijk. Naarmate de rekenkracht toenam, nam ook de verwerkingscapaciteit van 3D scansystemen toe, waardoor complexere gegevensanalyse en visualisatie mogelijk werden. Met de komst van scannen met gestructureerd licht werd een nieuwe sprong voorwaarts gemaakt in de 3D-scantechnologie. Bij deze methode worden lichtpatronen of strepen geprojecteerd op het oppervlak van het object en wordt de vervorming van deze patronen vastgelegd met camera's. Scannen met gestructureerd licht leverde 3D-gegevens met een nog hogere resolutie op, waardoor het bijzonder waardevol werd voor het vastleggen van ingewikkelde details en precieze geometrieën. Deze technologie vond toepassingen in sectoren zoals architectuur, design en kunstconservering. De laatste jaren heeft het time-of-flight (ToF) scannen aan populariteit gewonnen, vooral in consumentenapparatuur zoals smartphones en spelconsoles. ToF scannen werkt volgens het principe van het meten van de tijd die een lichtsignaal nodig heeft om naar het oppervlak van het object te reizen en terug naar de sensor, waardoor 3D gegevens snel en efficiënt kunnen worden vastgelegd. Hoewel ToF scanning niet dezelfde nauwkeurigheid bereikt als laser-based of Structured Light Scanning, maken de toegankelijkheid en het gebruiksgemak het geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder augmented reality en gebarenherkenning. Hoe werkt 3D scannen? De grondbeginselen en principes 3D scannen is een contactloos, niet-destructief proces dat de fysieke vorm en afmetingen van objecten of omgevingen vastlegt. Het basisprincipe van 3D scannen bestaat uit het uitzenden van een energiebron, zoals laserlicht of gestructureerde lichtpatronen, op het oppervlak van het object en het meten van de gereflecteerde of vastgelegde gegevenspunten. Bij 3D scannen met een laser wordt een laserstraal geprojecteerd op het oppervlak van het object en een sensor meet de tijd die het duurt voordat het laserlicht terugkaatst. Door deze tijd-van-vluchtmeting te combineren met positiegegevens van de beweging van de scanner, wordt een 3D puntenwolk gegenereerd die de vorm en geometrie van het object weergeeft. Op dezelfde manier projecteert het scannen met gestructureerd licht patronen of strepen op het oppervlak van het object. Camera's leggen de vervorming van deze patronen vast en gespecialiseerde software verwerkt de vastgelegde gegevens om een 3D-model te maken. De nauwkeurigheid van het 3D-model hangt af van de resolutie van de geprojecteerde patronen en het vermogen van de camera om precieze vervormingen vast te leggen. Soorten 3D-scantechnologieën en hun toepassingen Laser-based 3D scanning: Laser-based 3D scanning, ook bekend als LiDAR (Light Detection and Ranging), maakt gebruik van laserstralen om afstanden te meten en nauwkeurige 3D modellen van objecten te maken. Deze technologie is vooral nuttig voor het scannen van omgevingen op grote schaal, zoals landbouwvelden, bossen en magazijnen. In de voedingsindustrie kan 3D-scannen met behulp van laser gebruikt worden voor het optimaliseren van fabrieksindelingen, het meten van ruimtegroottes en het maken van digitale weergaven van machines. Bijvoorbeeld, bij het herconfigureren van productielijnen of magazijnlayouts kan laser-gebaseerd 3D scannen nauwkeurige metingen leveren van beschikbare ruimte en machineafmetingen, wat efficiënt ruimtegebruik vergemakkelijkt. Structured Light Scanning: Bij Structured Light Scanning worden lichtpatronen of strepen geprojecteerd op het oppervlak van het object en wordt de vervorming van deze patronen vastgelegd met camera's. Deze methode is uitstekend geschikt voor het vastleggen van hoge resolutie 3D-beelden. Deze methode is uitstekend voor het vastleggen van 3D-gegevens met een hoge resolutie en wordt vaak gebruikt voor het kleinschalig scannen van objecten. In de voedingsindustrie kan het scannen met gestructureerd licht helpen bij kwaliteitscontrole-inspecties van voedingsmiddelen, zodat deze voldoen aan strenge normen. Bij de inspectie van ingewikkelde voedingsmiddelen, zoals gebakken producten of snoepgoed, kan gestructureerd licht scannen bijvoorbeeld nauwkeurig oppervlaktedetails vastleggen, waardoor de productkwaliteit en -consistentie worden gegarandeerd. Time-of-Flight (ToF) scannen: Time-of-flight 3D scanning werkt volgens het principe van het meten van de tijd die een lichtsignaal nodig heeft om naar het oppervlak van het object te reizen en terug naar de sensor. Dit type scanning wordt vaak gebruikt in consumenten 3D-sensoren, zoals die in smartphones en game-apparaten. In de voedingsindustrie kan ToF scannen gebruikt worden voor het snel en efficiënt scannen van kleine objecten of voor eenvoudige metingen. ToF scanning kan bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van precieze afmetingen van voedselingrediënten en het ontwikkelen van recepten ondersteunen en daarmee zorgen voor nauwkeurige portiegroottes. Fotogrammetrie: Bij fotogrammetrie worden 3D-gegevens vastgelegd door middel van foto's die vanuit meerdere hoeken zijn genomen. Gespecialiseerde software verwerkt deze beelden om een 3D-model van het object te maken. Fotogrammetrie wordt veel gebruikt op gebieden zoals architectuur, monumentenzorg en virtual reality. In de voedingsindustrie kan fotogrammetrie worden toegepast om digitale prototypes van nieuwe ontwerpen voor voedingsmiddelen te maken of om gedetailleerde visualisaties van verpakkingsconcepten te genereren. Voedselfabrikanten kunnen bijvoorbeeld fotogrammetrie gebruiken om realistische digitale beelden van nieuwe verpakkingsontwerpen te maken, waardoor een betere evaluatie van visuele esthetiek en functionaliteit mogelijk wordt. Elk type 3D-scantechnologie heeft zijn eigen unieke sterke punten en toepassingen, waardoor 3D-scannen een veelzijdig hulpmiddel is voor de voedingsindustrie. Van het optimaliseren van ruimtegebruik tot het verbeteren van kwaliteitscontrole en het aanjagen van innovatie. 3D scanning stelt voedingsfabrieken in staat om uitdagingen te overwinnen en te gedijen in een dynamische en steeds veranderende markt. 3D scannen inzetten voor efficiëntie en toekomstige ruimtegebruik Fabrieken hebben veel uitdagingen zoals hiervoor al is aangestipt. Het creëren van efficiënte lay-outs en stromen voor jouw fabriek is een specialisme. We zullen daarom dieper ingaan op het specifieke onderwerp van het optimaliseren van fabrieklayouts met behulp van 3D-scanning. Eén van de belangrijkste voordelen van 3D-scantechnologie ligt in de mogelijkheid om zeer nauwkeurige digitale weergaven van de fabriek en haar omgeving te creëren. Door de fysieke ruimte en apparatuur te scannen, kunnen fabrieken waardevolle inzichten krijgen in het ruimtegebruik en potentiële verbeterpunten identificeren. De nauwkeurige 3D-modellen maken gedetailleerde analyses van de gehele fabriek (integraal) mogelijk waardoor fabrieken hun machinepark, workflows en logistiek kunnen optimaliseren en hun activiteiten kunnen stroomlijnen. Fabriekslayout optimaliseren De layout van een fabriek speelt een cruciale rol in de efficiëntie en productiviteit ervan. Een goed geoptimaliseerde layout minimaliseert de afstand die werknemers, grondstoffen, halffabricaten en eindproducten afleggen, waardoor de operationele kosten en doorlooptijden afnemen. 3D-scanning kan een uitgebreid beeld geven van de fabriek. Dit biedt management en directie inzicht in de huidige layout, mogelijke knelpunten of verbeterpunten. Ook bij voorgenomen veranderingen van de fabriek, bijvoorbeeld door het plaatsen van een nieuwe productielijn, de herinrichting van het magazijn of het optimaliseren van stromen biedt een 3D layout inzicht en vergemakkelijkt de besluitvorming van toekomstige veranderingen. Planning voor machineplaatsing Efficiënte plaatsing van machines is essentieel voor soepele productieprocessen. Slecht geplaatste machines kunnen leiden tot onderbrekingen in de workflow, veiligheidsrisico's en onnodige stilstand. 3D scannen kan fabrieken helpen bij het plannen en optimaliseren van de plaatsing van machines in de fabriek. Door 3D-modellen van bestaande machines en apparatuur te maken, kan de mogelijke (toekomstige) layout gevisualiseerd worden en eventueel virtueel getest. Zo kan er geëxperimenteerd worden met verschillende scenario's en die layout te kiezen die de productiviteit en veiligheid maximaliseert en tegelijkertijd het ruimtegebruik minimaliseert. Potentiële ruimteoptimalisatie identificeren Naast de lay-out van de fabriek en de plaatsing van machines kan 3D-scannen gebieden identificeren waar het ruimtegebruik kan worden geoptimaliseerd. Fabrieken hebben vaak ongebruikte of onderbenutte ruimtes die opnieuw kunnen worden gebruikt voor efficiëntere activiteiten. Door de hele fabriek integraal te scannen, onthult 3D scanning potentiële mogelijkheden voor ruimteoptimalisatie. De gegevens die gegenereerd worden door 3D scannen kunnen bijvoorbeeld geanalyseerd worden om gebieden te identificeren waar apparatuur herschikt of aangepast kan worden om waardevolle vloerruimte vrij te maken. Daarnaast kan de technologie potentiële gebieden voor uitbreiding of de installatie van nieuwe apparatuur aanwijzen, zodat fabrieken kunnen plannen voor toekomstige groei en zich kunnen aanpassen aan veranderende productiebehoeften. Verder kan 3D-scannen helpen bij het ontwikkelen van 3D-modellen van bestaande machines en apparatuur, waardoor inzicht wordt verkregen in hun ruimtelijke vereisten en spelingen. Deze informatie is van onschatbare waarde bij het plannen van de layout van nieuwe productielijnen of het introduceren van extra machines in de fabriek. Door te zorgen voor voldoende ruimte rond machines voor veilig gebruik en onderhoud, helpt 3D scannen het risico op ongevallen en verwondingen als gevolg van onvoldoende ruimte te minimaliseren. Voorraadbeheer stroomlijnen Voorraadbeheer is essentieel voor elke voedingsmiddelenfabriek om optimale voorraadniveaus te handhaven en verspilling te minimaliseren. Door opslagruimtes en magazijnen 3D te scannen, kunnen voedingsmiddelenfabrieken nauwkeurige metingen van de beschikbare ruimte en opslagcapaciteit verkrijgen. Met deze gegevens kan de voorraad nauwkeuriger worden gepland, zodat precies de juiste hoeveelheid grondstoffen en eindproducten in voorraad wordt gehouden en overtollige voorraad en verspilling worden tegengegaan. Bovendien kan 3D scannen helpen om de organisatie van goederen in opslagruimtes te optimaliseren. Door producten virtueel te herschikken in het 3D-model kunnen fabrieken de meest efficiënte opslagconfiguraties identificeren, waardoor materialen makkelijker toegankelijk worden en orderverzamelprocessen soepeler verlopen. Omarmen van 3D-scannen: Uitdagingen en overwegingen Hoewel 3D-scannen veel voordelen biedt, kan de implementatie ervan uitdagingen met zich meebrengen. Voedselfabrieken moeten mogelijke obstakels aanpakken, zoals potentieel hoge initiële kosten en de behoefte aan gespecialiseerde expertise. Het aanschaffen en onderhouden van geavanceerde 3D-scanapparatuur vergt een aanzienlijke investering, maar de voordelen op de lange termijn wegen vaak op tegen de initiële kosten. Daarnaast is het trainen en opleiden van specialisten in het effectief gebruik van de technologie cruciaal voor het maximaliseren van het potentieel. Verder kan de integratie van 3D-scantechnologie in bestaande processen en workflows aanpassingen vereisen. Een naadloze compatibiliteit en gegevensuitwisseling tussen 3D-scansystemen en andere software die in voedingsfabrieken wordt gebruikt, is essentieel voor een soepele overgang. Een andere overweging is de privacy en beveiliging van gegevens. 3D scannen genereert een enorme hoeveelheid gegevens, waaronder gedetailleerde 3D modellen van producten, apparatuur en omgevingen. Het beschermen van deze gegevens tegen ongeautoriseerde toegang en potentiële cyberbedreigingen is van het grootste belang, zeker gezien de gevoelige aard van de voedingsmiddelenindustrie. Veelal heeft de fabriek geen specialist aan boord om 3D-scannen in te zetten dan wel wil of kan de investering in apparatuur niet doen. Een flexibel alternatief hiervoor is te gaan samenwerken met de juiste gespecialiseerde partner. Zij beschikken over de juiste kennis van 3D-scannen in combinatie met kennis van fabrieken. Grijp de toekomst: Verander uw fabriek met 3D-scannen Het potentieel van 3D-scantechnologie om een 'revolutie' teweeg te brengen in de voedingsindustrie is onmiskenbaar. Het biedt talloze voordelen, van het verbeteren van de voedselveiligheid en het verhogen van de efficiëntie tot het stimuleren van innovatie en het voldoen aan de eisen van de consument. Door gebruik te maken van 3D-scantechnologie kunnen voedingsfabrieken een wereld aan mogelijkheden ontsluiten voor het optimaliseren van hun activiteiten en het behalen van duurzaamheidsdoelen. Laser-based 3D scannen, Structured Light Scanning, time-of-flight scannen en fotogrammetrie zijn beschikbare opties, elk met specifieke toepassingen die zijn afgestemd op verschillende behoeften van de fabriek. Door gebruik te maken van 3D scanning krijgen fabrieken waardevolle inzichten in ruimtegebruik, gestroomlijnde workflows en een veiligere werkomgeving. Bovendien verbetert 3D scanning de kwaliteitscontrole, zodat alleen producten van de hoogste kwaliteit de consument bereiken, wat het vertrouwen in en de loyaliteit aan het merk indirect bevordert. Het stimuleert ook innovatie, waardoor snel kan worden ingespeeld op veranderende consumententrends en de concurrentiepositie op de markt behouden blijft. De toekomst van de voedingsmiddelenindustrie ligt dus in de handen van degenen die verandering durven omarmen. Dus als jij je efficiëntie wilt optimaliseren, voedselveiligheid wilt garanderen en wilt gedijen in een steeds veeleisender markt, is het tijd om de sprong te wagen in de wereld van 3D scannen. Echter moet men zich realiseren dat er mogelijk ook valkuilen bij 3D-scanning komen kijken. De valkuilen van 3D-scannen De implementatie van 3D-scantechnologie kan uitdagingen met zich meebrengen, zoals initiële kosten en vereiste expertise. Aan de andere kant zijn de voordelen op lange termijn aanzienlijk. Fabrieken die 3D-scanning omarmen, kunnen niet alleen efficiëntie maximaliseren, maar ook innoveren en zich aanpassen aan veranderende consumententrends. Uiteraard is het niet vanzelfsprekend dat jouw 3D-scanning project een succes wordt. Onderstaand schetsen we enkele valkuilen die betrekking hebben op 3D-scanning. Deze vind je allereerst kort samengevat hieronder, waarna we verder in zullen zoomen op ieder van deze valkuilen. 1.    Onvolledige scangegevens Het succes van 3D-scanning staat of valt met de volledigheid van de verkregen gegevens. Een onvolledige scan kan leiden tot onnauwkeurige modellen en potentieel verkeerde besluitvorming. Het is cruciaal ervoor te zorgen dat alle aspecten van de fabrieksgebieden, inclusief machines en ruimtes, grondig worden gescand. In dit segment gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van onvolledige scangegevens en bieden we strategieën om deze uitdagingen te overwinnen. 2.    Gebrek aan expertise Eén van de grootste obstakels bij de implementatie van 3D-scantechnologie is het gebrek aan expertise. Effectief gebruik van scanners en interpretatie van verzamelde gegevens vereisen gespecialiseerde kennis. We onderzoeken waarom expertise essentieel is, welke gevolgen een gebrek aan kennis kan hebben, en hoe je dit kunt aanpakken door middel van training en samenwerking met ervaren professionals. 3.    Kosten en budgetoverschrijding Hoewel 3D-scantechnologie op lange termijn aanzienlijke voordelen biedt, kunnen de initiële kosten hoog zijn. We bespreken de potentiële kosten en baten, benadrukken het belang van een realistische kosten-batenanalyse, en bieden inzichten over hoe u binnen het budget kunt blijven zonder concessies te doen aan kwaliteit. In het vervolg van dit artikel gaan we dieper in op elk van deze valkuilen, waarbij we ook praktische oplossingen en adviezen aanreiken. Onvolledige scangegevens: De risico’s van onnauwkeurig 3D-scannen Productieverlies Onnauwkeurige modellen als gevolg van onvolledige scangegevens kunnen aanzienlijke verstoringen veroorzaken in de productieprocessen. Denk aan situaties waarin cruciale machines of transportroutes verkeerd worden geplaatst vanwege ontbrekende informatie. Dit kan leiden tot onverwachte stilstand, vertragingen en inefficiënt gebruik van middelen. Het minimaliseren van productieverlies vereist een grondige aanpak van het scangegevensproces. Besluitvormingsfouten Organisaties vertrouwen vaak op 3D-scangegevens voor strategische besluitvorming met betrekking tot fabrieksindeling en apparatuur plaatsing. Onvolledige gegevens kunnen echter leiden tot verkeerde conclusies en beslissingen. Bijvoorbeeld, het besluiten tot het toevoegen van extra machines op basis van onvolledige informatie kan resulteren in overbelasting van bepaalde gebieden, met mogelijke veiligheidsrisico's en verminderde efficiëntie als gevolg. Hoe voorkom je onvolledige gegevens van je 3D-scan? Grondige scanningstechnieken Het verminderen van het risico van onvolledige gegevens begint bij de scanningstechnieken. Zorg voor een gedetailleerd scanproces waarbij alle relevante gebieden grondig worden vastgelegd. Train de medewerkers om aandacht te besteden aan details en mogelijke blinde vlekken te identificeren. Herhaaldelijke scans en cross-validatie van resultaten kunnen de nauwkeurigheid vergroten. Controle en validatie Implementeer strikte controle- en validatieprocedures na het scannen om onnauwkeurigheden te detecteren en corrigeren. Dit omvat vergelijkingen met bestaande plattegronden, fysieke inspecties van gescande gebieden en regelmatige updates van de 3D-modellen. Een continue validatieproces verzekert dat de verkregen gegevens representatief en betrouwbaar blijven. Deze strategieën vormen een solide basis om de gevolgen van onnauwkeurige modellen te minimaliseren en de betrouwbaarheid van 3D-scangegevens te waarborgen. Gebrek aan expertise in 3D-scanning: Het belang van kennis Het gebrek aan expertise in het effectief toepassen van 3D-scantechnologie kan een aanzienlijke hindernis vormen voor organisaties binnen de voedingsindustrie. In dit segment onderzoeken we de specifieke uitdagingen die gepaard gaan met een gebrek aan kennis en hoe dit de succesvolle implementatie van 3D-scanning kan beïnvloeden. Onderschatting van technologische complexiteit Een veelvoorkomende fout is het onderschatten van de technologische complexiteit van 3D-scanning. Organisaties kunnen geconfronteerd worden met onvoorziene obstakels bij het implementeren van deze geavanceerde technologie. Dit kan variëren van het selecteren van geschikte scanners tot het interpreteren van gegenereerde gegevens. Het effectief omgaan met deze complexiteit vereist een diepgaand begrip van de technologie. Trainingsnoodzaak voor medewerkers Het succesvol benutten van 3D-scantechnologie vereist goed opgeleide medewerkers. Een gebrek aan kennis kan leiden tot suboptimale scankwaliteit, interpretatiefouten en inefficiënte gegevensverwerking. Het is essentieel om te investeren in gerichte trainingen voor personeel op verschillende niveaus, van operatoren tot besluitvormers. Kennis van verwante programma’s Naast het juist uitvoeren van 3D-scanning is het verwerken van het 3D-model naar bijvoorbeeld een 2D-plattegrond een essentiële stap in het vergaren van de juiste inzichten in jouw fabriek. Het is dan ook noodzakelijk dat de vereiste kennis van bijvoorbeeld AutoCAD aanwezig is zodat je naadloos jouw 3D-modellen om kunt zetten naar een 2D view van je fabriek.  Strategieën om een gebrek aan expertise in 3D-scanning te tackelen Gespecialiseerde opleidingen en trainingen Organiseer regelmatig gespecialiseerde opleidingen en trainingen voor de medewerker(s). Dit omvat hands-on training met de gebruikte scanners, interpretatie van scanresultaten en effectieve integratie van 3D-scangegevens in dagelijkse operaties. Samenwerking met experts Waar expertise intern ontbreekt, overweeg samenwerking met externe experts op het gebied van 3D-scantechnologie. Externe consultants kunnen waardevolle inzichten bieden, zowel bij de initiële implementatie als bij het oplossen van complexe vraagstukken. Continue evaluatie en  verbetering Implementeer een cultuur van continue evaluatie en verbetering. Evalueer regelmatig de effectiviteit van de toegepaste 3D-scantechnologie, identificeer knelpunten en pas de strategieën dienovereenkomstig aan. Het overwinnen van het gebrek aan expertise is cruciaal voor een succesvolle integratie van 3D-scantechnologie in de voedingsindustrie. Het vergt niet alleen investeringen in technologische kennis, maar ook in de ontwikkeling van de vaardigheden van het betrokken personeel. Kosten en budgetoverschrijding: Balanceren tussen investering en opbrengst van 3D-scanning Het implementeren van 3D-scantechnologie in de voedingsindustrie biedt aanzienlijke voordelen, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van kosten en budgetbeheersing. In dit gedeelte werpen we een kritische blik op de financiële aspecten die verband houden met 3D-scanning en hoe deze binnen de perken te houden. Initiële investeringen versus lange termijn rendement Een veelvoorkomende valkuil is de focus op de initiële investeringen zonder de lange termijn voordelen in overweging te nemen. Hoewel de aanschaf van 3D-scantechnologie aanvankelijk kosten met zich meebrengt, kunnen de lange termijn voordelen, zoals verbeterde efficiëntie en productiviteit, aanzienlijke rendementen opleveren. Verborgen kosten Naast de duidelijke kosten van hardware en software zijn er vaak verborgen kosten die kunnen opduiken tijdens de implementatiefase. Deze kunnen variëren van training van het personeel tot aanpassingen aan bestaande infrastructuur. Het identificeren en budgetteren van deze verborgen kosten is cruciaal. Onderhoudskosten en upgrades Het succes van 3D-scantechnologie hangt af van regelmatig onderhoud en mogelijke upgrades. Het negeren van deze doorlopende kosten kan leiden tot technologische veroudering en verminderde effectiviteit van de systemen. Strategieën voor een effectieve kostenbeheersing en maximaal rendement van 3D-scanning Grondige kostenanalyse vooraf Voer een gedetailleerde kostenanalyse uit voordat je begint met de implementatie. Begrijp niet alleen de directe kosten, maar ook de indirecte kosten en mogelijke risico's. Flexibele budgettering Budgetten kunnen evolueren. Houd ruimte voor flexibiliteit en pas het budget aan op basis van nieuwe inzichten en veranderende omstandigheden. Het beheersen van kosten en het voorkomen van budgetoverschrijding zijn essentieel voor het succes van 3D-scanning in de voedingsindustrie. Een goed doordacht financieel plan legt de basis voor een rendabele implementatie van deze geavanceerde technologie. Duik in de toekomst: Transformeer uw fabriek met behulp van 3D-scanning! De potentie van 3D-scantechnologie om een ware revolutie teweeg te brengen in de voedingsindustrie is onbetwistbaar. In dit artikel heb je kunnen lezen dat 3D-scanning de deuren opent naar talloze voordelen, waaronder •    Optimalisatie van de fabriekslayout •    Het beter plannen van machineverplaatsingen •    Identificatie van ruimteoptimalisatie •    Een gestroomlijnd voorraadbeheer Met opties zoals laser-based 3D-scannen, Structured Light Scanning, time-of-flight scannen en fotogrammetrie, zijn er diverse tools beschikbaar, elk met specifieke toepassingen afgestemd op verschillende behoeften van de fabriek. 3D-scannen biedt daarbij niet alleen waardevolle inzichten in ruimtegebruik en gestroomlijnde workflows, maar draagt ook bij aan een veiligere werkomgeving. Echter zijn er ook valkuilen waar men waakzaam voor moet zijn wanneer 3D-scanning technologieën geïmplementeerd worden. In de voorgaande alinea’s heb je kunnen lezen dat onnauwkeurige scans, een gebrek aan expertise en het verkeerd inschatten van de (initiële) kosten tot de grootste valkuilen behoren. Ook heb je kunnen lezen hoe je jouw kunt behoeden voor deze valkuilen.  De toekomst van de voedingsindustrie rust in de handen van degenen die durven te veranderen. Als jij streeft naar geoptimaliseerde efficiëntie, veiligheid in uw fabriek en succes in een steeds veeleisender wordende markt, is het nu tijd om de sprong te wagen in de wereld van 3D-scannen. Omarm deze baanbrekende technologie en voorzie jouw voedingsmiddelenfabriek van de tools die het nodig heeft om te floreren in de komende jaren. De reis naar een toekomst begint nu, met 3D-scannen aan het roer van innovatie en vooruitgang.

18 March 2024
Beslissen op basis van data - Deel 1 - Introductie

Be­slis­sen op basis van data - Deel 1 - In­tro­duc­tie

Beslissingen nemen die (grote) gevolgen hebben voor jouw bedrijf kan lastig zijn. Op onze site verwijzen we op de pagina over data analyse al naar het welbekende onderbuikgevoel. Op basis van dit onderbuikgevoel kun je vaak al één en ander aanstippen als mogelijk verbeterpunt. Echter, wil je wel graag enige zekerheid hebben in de juistheid van de beslissing(en) die jij en je collega’s nemen. Het daarvoor gebruiken van data wint hierbij steeds meer aan populariteit. Dit noemt men Data Driven Decision Making (DDDM). Hierbij worden data, feiten en statistieken gebruikt om (strategische) beslissingen te nemen. Omdat je beslissingen maakt op basis van feiten kun je deze sterk onderbouwen. Dit is helemaal het geval als de informatie die je vergaart uit de data in lijn is met het eerdere onderbuikgevoel.  Ook in de foodbranche kan dit van grote toegevoegde waarde zijn! Praktisch ieder foodbedrijf verzamelt tegenwoordig enorm veel data: een overzicht van je productie, opslag en transport kan tegenwoordig in no-time uitgedraaid worden.  Een punt waar veel bedrijven hierna vastlopen is het daadwerkelijk omzetten van data naar (nieuwe) inzichten. Enerzijds omdat ze moeite hebben met het interpreteren van de data, anderzijds omdat de juiste resources (zowel tijd als kennis) niet aanwezig zijn. Dit is zonde, omdat er enorm veel (nieuwe) inzichten te verkrijgen zijn vanuit de beschikbare data. In de volgende delen van deze Dapp special over Data Driven Decision Making wordt er meer verteld over de good & bad practices van deze methode en de voordelen die DDDM met zich meebrengt.

01 July 2023

SIGN UP FOR THE LATEST FACILITY LAYOUT SOLUTION TIPS AND ADVICE YOU CAN PUT RIGHT INTO PRACTICE.

  • higher efficiency
  • new insights regarding your layout
  • save on handling costs