Bouwen begint met een B | Dapp
settings-icon meer inzicht meer inzicht en beweging in je fabriek? +31(0)345 50 52 56
3 min 3 minuten Leestijd

Bou­wen be­gint met een B

Geschreven door: Dennis Beijaard
op op 23 februari 2018
Bouwen begint met een B

Het bouwen van een nieuw distributiecentrum c.q. productiemagazijn is voor elk bedrijf, groot of klein, een behoorlijk spannend avontuur. In de verte lonkt het droomdoel: het nieuwe en hedendaagse pand, waarin alle bottlenecks van de huidige huisvesting en inrichting snel vergeten zijn…..Maar dat doel bereik je niet zomaar, dan moet je wel wat voor doen. En oh ja, in de tussentijd moet het huidige proces ook nog even op volle kracht ongestoord blijven draaien. De klant mag er immers niets van merken. Wegens verhuizing geopend is het devies!

Bewustwording

Het venijn bij dit soort complexe trajecten zit niet in de staart, maar juist in het begin. Bouwen begint met een B. Het eindigt er trouwens ook mee. Vooraf dient de organisatie uitgebreid stil te staan bij de B van Bewustwording. Stilstand nu zorgt voor vooruitgang later. Wat is de langetermijnstrategie van de business en welke rol speelt de logistiek daarin? Zelf doen of uitbesteden? Welke toegevoegde waarde heeft een externe, onafhankelijke project(bege)leider?

Beweging

Pas daarna is het tijd voor de B van Beweging. In deze ontwerp- en realisatiefase draait het om creativiteit, analytisch vermogen en adequaat sturen op tijd, geld en kwaliteit. Wat zijn de ontwerpcriteria? Welke alternatieven zijn de moeite waard? Wat is de investeringsbehoefte en wat zijn de huidige en toekomstige exploitatiekosten?

Borging

Afsluitend draait het om de B van Borging. Met de oplevering van de huisvesting is er immers nog geen soepel draaiend proces en een geruisloze transitie van oud naar nieuw. Hoe is de organisatie ingericht? Wat zijn de risico’s? Hoe verloopt de nazorg en overdracht van project naar operatie?
Het zal niemand verbazen dat met name de eerste en laatste B nogal eens ondersneeuwen en dat hierin meestal de achterliggende oorzaak schuilt van niet-succesvolle trajecten. U weet nu B-ter, toch?

Vragen? Eigen ervaringen? Geïnspireerd? Bouwplannen? Laat het ons gerust weten!

sluiten