Professionals 

in Food

Are you looking for a project manager? We can deliver the right professional with the right technical background. A strong project manager who blends in with the culture of your company

Goede werkvoorbereiding is het halve werk

Plannen, uitvoeren, controleren en corrigeren/bijsturen zijn dé ingrediënten voor een efficiënt werkvoorbereidingsproces. Werkvoorbereiding wordt ook voor foodorganisaties steeds belangrijker en vereist een gedegen aanpak. In sommige foodorganisaties wordt 24/7 gewerkt om aan de klantvraag te kunnen voldoen. Stilstand van een logistieke- of productieoperatie is daarmee uit den boze. Werkzaamheden bijvoorbeeld op het vlak van onderhoud gaan meestal gepaard met grote tijdsdruk waardoor falen op de loer ligt. De gevolgen kunnen groot zijn en dus moet alles goed zijn voorbereid.

Dé sleutel tot een efficiënt onderhoudsproces

Zorgvuldige werkvoorbereiding & planning verzekert de organisatie van een constante werkstroom, minder onnodige verstoringen en hogere productiviteit van monteurs en operators. Daarnaast draagt het bij aan een hoger rendement op het geïnvesteerd vermogen.

Vaak worden (complexe) projecten uitbesteed om er zeker van te zijn dat de werkvoorbereiding en planning juist verloopt. Externe partijen hebben echter vaak geen inzicht in de interne regelgeving, veiligheid & risico’s, bedrijfsprocessen en bedrijfsstructuur. Doordat deze interne zaken dan alsnog in kaart gebracht moeten worden lopen de kosten hoog op en dat geldt soms ook voor de risico’s die je als organisatie loopt in een dergelijke constructie

Door interne processen en de communicatie daaromheen te optimaliseren kunnen kosten worden bespaard. Dit kan alleen als een planner het werk van een werkvoorbereider kan doen en een werkvoorbereider kan plannen. Een cruciale rol dus in elke foodorganisatie.

Wat is werkvoorbereiding?

Werkvoorbereiding gaat in de praktijk nogal eens mis. De redenen hiervan zijn o.a. gebrekkige samenwerking, tijdsdruk, onvoldoende capaciteit, ontbrekende onderdelen en onvoldoende coördinatiekracht.

Werkvoorbereiding moet antwoord geven op onder meer de volgende vragen:

 • Hoe moet het werk worden uitgevoerd?
 • Welke materialen zijn benodigd?
 • Hoeveel uren zijn nodig?
 • Wat is de doorlooptijd van het werk?
 • Welke specifieke hulpmiddelen/gereedschappen en veiligheidsmaatregelen zijn noodzakelijk?

De werkvoorbereidingsfunctie dient daarnaast overzicht te hebben over het totale werkpakket, inclusief het werk dat door derden zal worden uitgevoerd.

Wie is de werkvoorbereider?

Als er op de werkvloer iets misgaat, wijst de beschuldigende vinger doorgaans in de richting van de mensen die de werkzaamheden uitvoeren. Dat is echter niet altijd terecht. Tachtig procent van de fouten in de uitvoering is te voorkomen door een goede werkvoorbereiding.

Niet elke foodorganisatie heeft een werkvoorbereider, dat kost geld. Als hij zijn werk echter goed doet, verdient hij zichzelf ruimschoots terug. Hij voorkomt faalkosten, wachttijden, transportbewegingen en te kleine of juist te grote voorraden. Kort gezegd moet de werkvoorbereider ervoor zorgen dat de juiste mensen, de juiste materialen en de juiste middelen op de juiste tijd op de juiste plaats zijn. De zogenaamde spin in het web.

Een werkvoorbereider moet dus verstand hebben van techniek en materialen maar ook kunnen communiceren met klanten, projectleiders, asset managers, engineers, operators, monteurs en supervisors. Een werkvoorbereider lost onvoorziene problemen op, samen met de mensen in de uitvoering. Dit draagt bij aan de teamgeest en werksfeer.

De ideale werkvoorbereider

Een werkvoorbereider is een persoon die werkzaam kan zijn in tal van verschillende (veelal technische) branches en al lang niet meer uitsluitend binnen bouwprojecten. Ook in de foodsector binnen productie- en logistieke omgevingen, ziet men het toenemende belang van goede werkvoorbereiding. Een werkvoorbereider is o.a. verantwoordelijk voor:

 • Het opstellen van offertes, het maken van werkinstructies voor productiemedewerkers, materiaallijsten voor productiemedewerkers, de inkoop van de benodigde materialen, de benodigde uren vaststellen, kostprijscalculatie, het signaleren van meer- of minderwerk, contractvorming met onderaannemers, leveranciers en opdrachtgevers, tekeningen controleren.
 • Een werkvoorbereider moet uit gesprekken met de opdrachtgever afleiden wat de werkinstructies zijn. Een werkvoorbereider moet kennis hebben van het productieproces en zelf tekeningen kunnen maken of de tekeningen die gemaakt zijn door de tekenaar kunnen aflezen. Vanuit de tekening wordt er een bewerkingsvolgorde opgesteld en gecommuniceerd met de productiemedewerkers.
 • Een werkvoorbereider heeft betrekking op het complete vervaardigingsproces van een product vanaf de bestelling tot aan de levering.
 • Zorgdragen dat de veiligheid van werken is gewaarborgd.
 • Het monitoren van de planning en de kostenbewaking van het project.
 • Het bijhouden van administratie van het bouwproject.
 • Afstemming met betrokkenen.


Hoe is het met de werkvoorbereider in uw organisatie?
Post a comment

Comment(s)

There are no comments yet. Be the first to post a comment

Interesse? Meld je aan voor de nieuwsbrief