Professionals

in food

Zoekt u een projectmanager? Wij zorgen snel voor de juiste professional met de juiste technische achtergrond. Een stevige projectmanager die past bij de cultuur van uw bedrijf.

Een nieuw btw-nummer voor elke ZZP-er

Eind 2019 krijgen alle eenmanszaken in Nederland (en dat zijn er circa 1,3 miljoen) een nieuw btw-identificatienummer. Dit is recent door Staatsecretaris van Financiën Menno Snel aangekondigd.


Aanleiding

Enige tijd geleden heeft de Autoriteit Persoonsgegevens stevige kritiek geuit op de Belastingdienst die door het gebruik van BSN nummers de privacy van ondernemers ernstig schaadt. Het BSN is een vertrouwelijk nummer, dat bestemd is voor de communicatie tussen burger en overheid en niet openbaar gemaakt moet worden, zo stelt de Autoriteit onomwonden. Nu prijkt het nummer nog vaak op bijvoorbeeld een factuur.  


De staatssecretaris liet als reactie hierop onderzoeken hoe het gebruik van het BSN in het BTW identificatienummer beëindigd kon worden. Aanvankelijk leek dat pas mogelijk bij de invoering van een nieuw ICT-systeem bij de Belastingdienst. Uit nader onderzoek volgde een variant (de factuurvariant) waarmee de periode tot de invoering van een nieuw ICT-systeem kan worden overbrugd.  


Een nieuw nummer zonder verwijzing naar het BSN

De Belastingdienst gaat iedereen een nieuw BTW nummer toekennen. Dit nummer wordt gebruikt op de facturen van de Belastingdienst en zij gebruikt het nummer ook bij de afhandeling van heffing en verrekening van omzetbelasting bij intracommunautaire transacties en bij andere transacties op basis van EU-regelingen, zoals de mini one stop shop (MOSS) en VAT-refund.


Voor de overige transacties of communicatie omtrent de OB tussen belastingplichtige en Belastingdienst blijft het BSN-gebaseerde Omzetbelastingnummer (OB) in gebruik. Voor situaties waarin beide nummers elkaar ‘raken’, richt de Belastingdienst een service in waarmee een conversie van het oude naar het nieuwe nummer of omgekeerd kan worden uitgevoerd.


1 Januari 2020

Elke zzp-er moet vanaf 1 januari 2020 dit nieuwe nummer verplicht vermelden op de factuur en op de website. Niet alleen daar moet onze zzp-er een en ander aanpassen, hij of zij moet ook de eigen administratie aanpassen aan dit gewijzigde nummer. Het betekent daarnaast voor veel zzp-ers dat de leverancier van ondersteunende administratieve software het nieuwe nummer moeten inbakken in de nieuwste releases. Enige controle daarop is dus wel geboden


Actie

De Belastingdienst heeft aangegeven dat deze in 2019 alle eenmanszaken van een nieuw btw-identificatienummer gaat voorzien. Ondernemers hoeven niet zelf in actie te komen. Verder heeft de Belastingdienst toegezegd de toekomstige wijzigingen goed te communiceren aan iedereen die geraakt wordt door de omzetting naar het nieuwe nummer.

Meer informatie: Verwerkingsverbod Autoriteit Persoonsgegevens, 20 december 2018


Plaats uw reactie

Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties! Plaats als eerste een reactie

Interesse? Meld je aan voor de nieuwsbrief